open-navfaktor-logo
search
Predsjedavajući poručio
Tegeltija: Hitno nam treba ministar sigurnosti BiH, nadam se da će Cikotić proći provjere CIK-a i SIPA-e
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je da će razgovarati sa Selmom Cikotićem kao novim kandidatom za ministra sigurnosti BiH.
17.06.2020. u 08:05
get url
text

Naglasio je da ako Cikotić prođe provjere u CIK-u i SIPA-i da će ga predložiti za novog ministra sigurnosti BiH. 

U razgovoru za Nezavisne, Tegeltija je potvrdio da je jučer u toku dana u njegov kabinet stigao prijedlog SDA da se imenuje novi ministar sigurnosti.

- Uz prijedlog SDA za imenovanje došli su i svi potrebni obrasci popunjeni od strane samog kandidata Selme Cikotića, koje treba da uputimo u proceduru Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) - potvrdio je Tegeltija dodajući da je njegov stav po pitanju imenovanja Cikotića vrlo jasan. 

- Ja ću s njim razgovarati kao novim kandidatom i poslije toga ću materijale koje sam dobio uputiti u redovnu proceduru. Svaki put na početku svog mandata rekao sam da ću uvijek predložiti one kandidate koji prođu odgovarajuće zakonom definisane provjere, a to su provjere u CIK-u i SIPA-i. Nadam se da će provjere Cikotić uspješno proći i poslije toga, ako prođe, predložit ću ga za ministra sigurnosti. Naravno, odluku o izboru ministra donosi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. 

Moj stav je da je neophodno što prije imenovati ministra sigurnosti bez obzira na to ko on bude personalno. Ja sam protiv sistema međusobnog ucjenjivanja i uvjetovanja. Smatram da sve ono što dolazi na dnevni red treba rješavati, a ne treba nikako koristiti jednu stvar da uvjetujete, da biste vi za nešto drugo uvjetovali. Nadam se da do tog sistema uvjetovanja neće doći i da će Vijeće ministara biti ponovno kompletiran jer jedva da smo dvije sedmice uspjeli raditi u kompletnom sastavu - zaključuje Tegeltija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.