open-navfaktor-logo
search
BiH i Euro integracije
Tegeltija i Kurz razgovarali o saradnji BiH i Austrije, sigurnosti i migracijama
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je u Beču, na marginama Samita o zapadnom Balkanu, sa saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastianom Kurzom.
18.06.2021. u 17:59
get url
text

Tegeltija je rekao da Bosna i Hercegovina sa Austrijom njeguje prijateljske, tradicionalno vrlo dobre odnose i bez otvorenih pitanja, koji se baštine na zajedničkoj bogatoj historiji i isprepletenoj kulturi.

Dodao je da je saradnja veoma razvijena u svim oblastima, od politike, ekonomije, kulture i obrazovanja, do odbrane i sigurnosti, te istakao da je Austrija važan vanjskotrgovinski partner i jedan od najvećih investitora u BiH.

Tokom sastanka predsjedavajući Tegeltija je istakao interes BiH za jačanjem saradnje u drvnoj industriji i oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija.

Predsjedavajući Tegeltija je zahvalio kancelaru Kurzu i Republici Austriji na pomoći tokom pandemije COVID-19, a posebno na angažovanosti u procesu osiguranja 214.000 doza vakcina za BiH.

Izrazio je zahvalnost i na kontinuiranoj podršci BiH po pitanju evropskih integracija, te nadu da će Austrija i u predstojećem periodu nastaviti podržavati evropski put BiH i ostati snažan zagovornik politike proširenja Unije na države zapadnog Balkana.

Sagovornici su se dotakli i pitanja sigurnosti i migracija, te je u tom smislu Tegeltija istakao da problem migranata u BiH prevazilazi njene kapacitete i da BiH neopravdano sama nosi preveliki teret migrantske krize, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.