open-navfaktor-logo
search
Afera "potkivanje"
Tegeltija objavio dokumente: "Ovo nije prva situacija gdje me prozivaju da sam uzeo novac"
Ovo je jedan od primjera koji navodim u prilogu, koji ilustruje slučajeve koji se nažalost mogu desiti jer građani vjeruju u postojanje korupcije u pravosuđu, a što vješti manipulatori mogu iskoristiti, napisao je Tegeltija
22.05.2019. u 10:58
get url
text

Nakon što je portal Žurnal jučer objavio tekst u kojem tvrde da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija uzeo novac kako bi "pogurao" jedan predmet u Tužilaštvu KS, odmah se oglasio i sam Tegeltija, koji je takve navode odlučno odbacio, nazivajući ih "bezočnim lažima".

Tegeltija je danas na svom Facebook profilu objavio Naredbu o nesprovođenju istrage iz 2016. godine koju je donijelo Republičko javno tužilaštvo RS-a, a radi se o slučaju koji je također povezan sa njegovom navodnom umiješanošću u koruptivne radnje.

Kako je naveo Milan Tegeltija, dokument je objavio kako bi ilustrovao da ovo nije prva situacija gdje ga prozivaju da je na njegovo ime neko uzeo novac. 

- Kad god sam saznao za takve priče, o njima sam informisao istražne organe podnoseći prijavu. Jedna od tih sutuacija desila se i 2016. godine. U priilogu je Naredba o nesprovođenju istrage koju je donijelo Republičko tužilaštvo RS 22.01. 2019 godine iz koje je vidljivo da mi se preko Facebooka obratila izvjesna osoba sa profila pod imenom Jelena Nikolić, navodeći da je na račun moga imena od nje izvjesna osoba uzela 8.000 eura, koja joj je rekla da je razgovarala sa mnom te da sam ja tražio taj novac da se "iza paravana" riješi njen problem. Čim sam dobio takvu poruku, o istoj sam obavijestio MUP i Tužilaštvo, kako bi se isti navodi istražili. Tužilaštvo me je obavijestilo da se neće provesti istraga jer se u konkretnom slučaju nije utvrdilo postojanje krivičnog djela - napisao je Tegeltija.

Dodao je kako on ne zna kakvi su odnosi i kakva je bila komunikacija između inspektora SIPA-e Marka Pandže i biznismena Nermina Aleševića, koji su glavni "akteri" Žurnalovog teksta.

- Želim samo da istaknem da bih na istovjetan način kao i 2016. godine u primjeru koji ovdje navodim postupio i u slučaju da me bilo ko obavijestio da je od njega u moje ime bilo ko uzeo bilo kakav novac za bilo šta. Ovo je jedan od primjera koji navodim u prilogu, koji ilustruje slučajeve koji se nažalost mogu desiti jer građani vjeruju u postojanje korupcije u pravosuđu, a što vješti manipulatori mogu iskoristiti. Zbog toga pozivam sve građane kojima je u moje ime ili ime bilo kojeg sudije ili tužioca ikada uzet bilo kakav novac , da takve slučajeve odmah prijave nadležnom tužilaštvu - poručio je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.