open-navfaktor-logo
search
Ako ne bude blokada
Tegeltija očekuje usvajanje budžeta do kraja prvog kvartala godine
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) izjavio je danas u Sarajevu da bi najkasnije do kraja prvog kvartala godine Parlament BiH trebao usvojiti budžet za 2023. godinu, ako ne bude blokada.
01.02.2023. u 14:34
get url
text

Kako je pojasnio, da bi bio usvojen budžet institucija BiH za 2023. godinu, mora biti usvojen Globalni fiskalni okvir BiH koji odobrava Fiskalno vijeće BiH kojeg čine premijeri i ministri finansija entiteta, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH. 

Tegeltija je izrazio nadu da će proces formiranja Fiskalnog vijeća biti brzo završen te postignut dogovor u vezi Globalnog fiskalnog okvira, a onda tehnički dio posla ostaje Ministarstvu finansija i trezora.

Ministarstvo finansija i trezora BiH, kaže Tegeltija, cijelu proteklu godinu radilo je na projekcijama i izradama budžeta. Projekcije govore o tome da bi budžet trebao iznositi oko 1,2 milijarde KM za finansiranje institucija i isto toliko za servisiranje vanjskog duga.

- Ono što nedostaje Ministarstvu finansija i trezora je Globalni fiskalni okvir. Ključno pitanje je koliko sredstava dobijamo sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje. Poslije toga sve će biti završeno brzo - smatra ministar Tegeltija.

Kaže da su u razgovorima u vezi formiranja Vijeća ministara BiH zadali sebi rokove na koje su se obavezali iako to nije precizirano u Sporazumu koji su potpisali koalicioni partneri.

- Nadam se da se blokade o kojima se priča u Federaciji BiH neće preslikati na Vijeće ministara BiH. Ukoliko toga ne bude, mislim da najkasnije do kraja prvog kvartala je krajnji rok kada bi Parlament trebao usvojiti budžet za 2023. godinu - zaključio je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.