open-navfaktor-logo
search
VSTV donio zaključke
Tegeltija popustio: Sudovi i tužilaštva mogu dostavljati podatke istražnoj komisiji
Tokom prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, koja se održava danas i sutra, usvojeni su zaključci u vezi sa saradnjom sa Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH:
24.06.2020. u 12:58
get url
text

VEZANI TEKST - Američka ambasada u BiH poslala jasnu poruku VSTV-u 

1. Vijeće potvrđuje svoje zaključke povodom Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji su usvojeni na sjednici održanoj 18.7.2019. godine.

2. Sudovi i tužilaštva mogu ZDPSBiH i njegovim tijelima dostaviti podatke iz službene evidencije ili o radu institucije na zahtjev, za koje procijene da ne ugrožavaju nezavisnost pravosuđa, bez dostavljanja bilo kojeg podatka o pojedinačnim predmetima.

3. Sudije i tužioci koji samostalno odluče da se odazovu na poziv privremene istražne komisije, dužni su tom prilikom suzdržati se od odgovora na pitanja ili komentarisanja, sudskih, tužilačkih i disciplinskih predmeta.

Navedeni zaključci usvojeni su jednoglasno.

Podsjetimo, Američka ambasada u BiH prije nekoliko dana poslala je jasnu poruku, nakon što je VSTV dao do znanja da neće sarađivati sa Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

VSTV bi, kako su tada naveli iz Američke ambasade, trebao imati na umu da su provjere i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva.

- Upućivanje službenika pravosudnog sektora da ne sarađuju sa komisijom zakonodavnog tijela djeluje kako protiv pravosudne odgovornosti, tako i protiv njene neovisnosti - naveli su iz Američke ambasade u BiH.

Iz VSTV-a, na čijem je čelu Milan Tegeltija, prethodno su naveli da zaključak Zastupničkog doma kojim se osniva istražna komisija tog doma za istraživanje stanja u pravosuđu, a posebno VSTV-a BiH, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH.

- Na ovaj način Zastupnički dom izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, te kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti - naveli su tada iz VSTV-a.

No, nakon današnje sjednice očito je da su Tegeltija i VSTV korigovali stavove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.