open-navfaktor-logo
search
Komesarka EU u Sarajevu
Tegeltija poručio Johansson: BiH ne može biti talac migrantske krize niti spavaona za migrante
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je u petak kako je BiH spremna biti partner u kontrolisanju migracija, ali da ne može biti talac migrantske krize niti spavaona za migrante.
19.02.2021. u 10:41
get url
text

Tegeltija je govorio na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka u Sarajevu sa komesarkom Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove Ylva Johansson.

Istakao je kako je sastanak bio prilika da se razgovara o svim važnim pitanjima u odnosima BiH i EU-a, o procesu pridruživanja BiH, ali i o nabavci vakcina. Ključna tema sastanka ipak su bile migracije, o čemu, prema riječima Tegeltije, u stavovima postoji veliki stepen saglasnosti.

- Saglasni smo da se migracijama mora upravljati, što znači da migracijama ne mogu upravljati oni koji zloupotrebljavaju izbjegle i raseljena lica, već da migracijama trebaju upravljati države - poručio je Tegeltija.

Dalje je naveo kako su migracije proces koji neprestano traje i kao takav ne smije da se odvija stihijski i bez kontrole.

- BiH nosi prevelik teret krize, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika. Na teritoriju BiH, pogotovo u zimskom periodu, nalazi se mnogo veći broj migranata nego što BiH objektivno može da prihvati - rekao je Tegeltija.

Podvukao je da ključna stvar za rješavanje problema migracija jesu granične kontrole, readmisija onih koji ne ispunjavaju uslove da dobiju međunarodnu zaštitu. Ukazao je i na potrebu da se proces readmisije ubrza i pojednostavi.

- BiH je spremna biti partner u kontrolisanju migracija, ali da BiH ne može biti ta koja će biti talac ove migrantske krize i nije spremna da bude spavaona za migrante - istakao je Tegeltija.

Johansson je istakla da je primjetan napredak Bosne i Hercegovine u upravljanju migracijama, u šta se uvjerila na licu mjesta u Bihaću, ali i da je neophodno ojačati kapacitete državnih institucija kako bi se stanje dodatno poboljšalo, u čemu će BiH imati bezrezervnu podršku EU. Dodala je da EU ostaje blizak partner BiH na njenom evropskom putu.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson sastala se u Sarajevu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i zamjenicima predsjedavajućeg, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.