open-navfaktor-logo
search
Izigravanje
Tegeltija sam imenovao predsjedavajućeg Komisije, u kom pravcu ide spor zbog hidroelektrana na Drini
Spor između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republika Srpska, koji je nastao zbog dodjele koncesija za hidroelektrane na Drini mimo države Bosne i Hercegovine, još nije riješen, ali dužnosnici iz RS-a sve čine da konačna odluka bude na ruku vlastima RS-a, smatraju u bh. Parlamentu.
15.05.2022. u 18:04
get url
text

Odluka Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine o ovom sporu mogla bi biti donesena za mjesec dana glasovima članova i kadrova iz RS-a.

Nekoliko je problematičnih stvari u svemu.

Prije svega, Komisija za koncesije BiH je u krnjem sastavu. Njena tri člana su penzionisana, a za preostala četiri je davno istekao mandat tako da su sada u nekoj vrsti tehničkog mandata. 

Međutim, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) je poništio konkurs za imenovanje novog i punog sastava.

VEZANI TEKST - Kome je u interesu da ne funkcionira Komisija za koncesije BiH?

Nadalje, Ustavni sud BiH, kojem su se u decembru 2020. obratila 24 državna zastupnika zbog dodjele koncesije za gradnju hidroelektrana na Drini kao zajedničkom projektu entiteta RS i Srbije u kojem su zaobiđene institucije BiH, zadužio je Komisiju za koncesije BiH da riješi spor, nakon čega sud treba donijeti odluku.

U cilju rješavanja spora, formirana je zajednička komisija za koncesije sa sedam članova. Čine je članovi Komisije za koncesije BiH i Komisije za koncesije RS-a.

Međutim, član Komisije za koncesije BiH Mensur Šehagić je uložio prigovor jer je šest članova te zajedničke komisije bilo s teritorije RS-a i tek jedan iz FBiH, i pri tome je riječ o pet Srba i po jednom Bošnjaku i Hrvatu. Sve je stiglo do Suda BiH, koji je u februaru donio presudu po tužbi Šehagića kojom se "osporeni akt poništava" i sve vraća Komisiji za koncesije BiH na ponovno odlučivanje.

Šehagić je osporavao i to što je odluku o formiranju zajedničke komisije za koncesije, koja treba riješiti spor zbog hidroelektrana na Drini, donio Milomir Amović koji je zamjenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH.

Tu je "uskočio" Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kadar SNSD-a. On je nedavno donio odluku da se za predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH imenuje Milomir Amović, a za zamjenika Anto Matić. Sve iz reda trenutnih članova komisije. Ovo nije bilo na sjednici Vijeća ministara BiH.

- Predsjedavajući Vijeća ministara ima pravo po zakonu da to uradi – rekao nam je Amović.

Sada zajednička komisija za koncesije nastavlja raditi na predmetu hidroelektrana na Drini.

Kako je kazao Amović, uprkos svemu, nije mijenjala sastav, s tim da na sjednice ne dolazi Šehagić tako da sada radi sa šest članova, od čega pet z RS-a.

- Zajednička komisija i dalje ima sedam članova, ali sedmi član opstruira, ne dolazi, osporava legitimitet komisije – tvrdi Amović.

No Šehagić je o tome da neće učestvovati u radu, prvenstveno iz zdravstvenih razloga, pismom obavijestio u februaru Amovića i ostale članove Komisije za koncesije i tražio je zamjenu.

VEZANI TEKST - U Komisiji za koncesije BiH oprečni stavovi o presudi Suda BiH: Šta će biti s hidroelektranama na Drini

- Naći ćemo način da to privedemo kraju, do sredine juna, što nam je i rok koji je dao Ustavni sud BiH. Iduće sedmice ćemo ići u posjetu lokacijama gdje se sve to gradi. Imaju informacije da se dio nalazi u blizini međuentitetske linije. Idemo na teren da vidimo koliko je to udaljeno od međuentitetske linije, koliko od državne granice. Onda ćemo imati sjednicu i predložiti zaključke – dodao je Amović.

Po pitanju presude Suda BiH, Amović tvrdi da nije trebalo mijenjati sastav zajedničke komisije.

- Bili su samo formalni razlozi. Napisali smo da se prigovor Šehagića (na sastav komisije) odbacuje, umjesto da se odbija. Ponovo smo donijeli rješenje – rekao je Amović.

Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i jedan od 24 zastupnika koja su se obratila Ustavnom sudu BiH krajem 2020., istakao je da se očito pokušavaju izigrati odluke Ustavnog suda.

- Očigledno je da je i Vlada RS-a i svi koji su radili na tom predmetu, a sada i predsjedavajući Vijeća ministara, svjesni da su napravili zakonske propuste i žele da kao ispoštuju odluku Ustavnog suda gdje bi zapravo izigrali takvu odluku – dodao je Osmanović.

On je pripremio i zastupničko pitanje za ministra Košarca i traži odgovor šta je s konkursom za imenovanje sedam novih članova Komisije za koncesije BiH, imajući u vidu da trenutno Komisija nije popunjena u skladu sa zakonom i ne može raditi i odlučivati, i da li je Košarac svojim činjenjem/nečinjenjem utjecao na prvođenje odluka Ustavnog suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.