open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Vijeća
Tegeltija: VSTV se svodi na instituciju u kojoj se vodi neka zamišljena bitka, to nije tačno
Ocjene o postojanju međusobno suprostavljenih tabora čija pozicija u Visokom sudskom tužilačkom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine je izmijenjena posljednjim kadrovskim promjenama u toj instituciji su, smatra predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, pokazatelj elementarnog nerazumijevanja VSTV-a i u funkciji su zbunjivanja i obmanjivanja javnosti.
25.09.2020. u 11:33
get url
text

- Sa jedne strane, radi se o svođenju VSTV-a na insitituciju u kojoj se vodi neka zamišljena, imaginarna rovovska bitka, dok se sa druge strane radi o potpunoj profesionalnoj degradaciji članova VSTV-a i njihovog svođenja na predstavnike određenih politika, jednih ili drugih – izjavio je Tegeltija.

VEZANI TEKST - Tegeltija gubi kontrolu nad pravosuđem: Promjene u VSTV-u, još jednoj "miljenici" istječe mandat

Članovi VSTV-a su, dodaje, ozbiljni ljudi sa profesionalnim integritetom, kojima niko ne može da kaže kako da razmišljaju ili kako da odlučuju, nego to rade na bazi vlastitih procjena i ocjena pitanja koje je tema.

- Podsjećam da je više od 95 posto odluka VSTV-a doneseno jednoglasno ili sa do dva glasa protiv odluke, dok su sve ključne odluke donesene jednoglasno – tvrdi predsjednik VSTV-a.

Tegeltija tvrdi da su situacije u kojima se odlučuje preglasavanjem sa jednim glasom više ekstremno rijetke, te da su se desile samo nekoliko puta u šest godina njegovog mandata.

- Pozivam građane da ne nasjedaju na taj narativ zasnovan na pokušajima svođenja VSTV-a na poltičku instituciju – zaključio je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.