open-navfaktor-logo
search
Derek Chollet
Telefonski poziv iz State Departmenta, šta je poručeno bh. liderima
Ambasada SAD-a u Sarajevu na Twitteru je izvijestila o telefonskom pozivu savjetnika u State Departmentu Derek Cholleta sa, kako je navedeno, bh. liderima.
28.04.2021. u 13:44
get url
text

Savjetnik Chollet je potcrtao da je ključan dijalog i napredak u transparentnosti institucija, poštenim izborima, jačanju vladavine prava i dubljem partnerstvu kad je riječ o euroatlantskim integracijama BiH.

Chollet je potvrdio poruku državnog sekretara Antonyja Blinkena, ističući snažnu podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

- Bosna i Hercegovina ima važnu ulogu da u godini kad nema izbora provede reforme izbornog zakona, uključujući ograničenu ustavnu promjenu u vezi s provedbom presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i presude Ustavnog suda u vezi s izbornim procesom, te opće reforme u vezi s jačanjem integriteta izbornog procesa - naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Navodi se da promjene izbornog zakona, osim obavezujuće pravne funkcije, imaju za cilj i sprečavanje neregularnosti i miješanja u izbore.

Savjetnik Chollet je naglasio da bh. lideri moraju ispuniti svoje ciljeve kad je riječ o važnim reformama.

- Dijalog, a ne zapaljiva retorika i isključivi zahtjevi, je ono što će unaprijediti usluge, stvoriti radna mjesta i jačati povjerenje građana u vlast - navodi se u saopćenju Ambasade u vezi s pozivom savjetnika Cholleta bh. liderima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.