open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Tema Ustavni sud: Džaferović upozorio da će Klub Bošnjaka napustiti sjednicu, Kovačević prijeti nestankom BiH
Želimir Nešković (SDS), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ponovo je predložio da na dnevni red današnje sjednice ovog doma bude uvršten zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, po kojem u ovom sudu više ne bi bilo stranih sudija.
31.01.2024. u 12:28
get url
text

On je ovaj zakon uputio u proceduru u augustu, a tada je odbijeno da bude na dnevnom redu. 

Nešković je danas ponovo tražio raspravu o ovom zakonu, i to po hitnom postupku, uz opasku da će u protivnom "pravno reagovati prema Kolegiju".

I ovaj put je reagirao Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata. 

- Mi smo o tome odlučili, da ne prihvatimo uvrštavanje u dnevni red i mislim da je ta stvar završena. Zastupnici i delegati imaju pravo predlagati zakone pa i po hitnoj proceduri, ali također imaju obavezu da striktno poštuju Ustav Bosne i Hercegovine kada predlažu određena zakonska rješenja. Ovo što je predloženo od gospodina koji opetuje uvrštavanje toga u dnevni red je nešto što je duboko protivno Ustavu BiH - kazao je Džaferović.

On je istakao da će, ako se to nađe na dnevnom redu, Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda napustiti sjednicu Doma naroda, "a vi ako možete nastavite". 

- Ovo je teška odluka i mjera jer su rješenja koja se nude rješenja koja vode u rastakanje i uništavanje BiH - dodao je Džaferović.

Delegati iz SNSD-a podržavaju ovaj zakon, a njihov delegat Radovan Kovačević je pominjao nestanak Bosne i Hercegovine i izvrtao historijske činjenice. 

- Sa ovakvim Ustavnim sudom neće opstati BiH i ovakav Ustavni sud, iako Ustav kaže da Parlamentarna skupština BiH poslije pet godina treba odrediti način na koji će biti zamijenjeni stranci, iako se to ne dešava, ovo je definitivno put koji vodi u nestanak BiH. Krvavi građanski rat u BiH je i počeo tako što da su dva naroda preglasali treći, a sa ovakvim rješenjem neko je omogućio jednom konstitutivnom narodu da sa strancima preglasavaju dva konstitutivna naroda. To nije način na koji se treba rješavati. Ili ćemo se dogovarati ili BiH neće biti - kazao je Kovačević.

Džaferović je odgovorio da će Bosne i Hercegovine biti, ali politički neće biti onih koji udaraju na osnove Dejtonskog mirovnog sprazuma.

Dragan Čović (HDZ), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, podržava da ovo bude uvršteno danas u dnevni red.

I Nikola Špirić (SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, kazao je da insistira da se delegati izjasne o uvrštavanju ove tačke u dnevni red.

Kemal Ademović (NiP), predsjedavajući Doma naroda, istakao je pak da su se o ovome već izjasnili ranije i da Nešković nije dostavio novi materijal, te je nastavio sjednicu, ali je Špirić potom zatražio pauzu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.