open-navfaktor-logo
search
Junske poplave
Teočaku za sanaciju potrebno 4,5 miliona KM, načelnik pita šta je sa obećanjem Denisa Bećirovića
Početkom juna ove godine teško nevrijeme pogodilo je općinu Teočak. Nastala je ogromna materijalna šteta, u Teočaku je bila prekinuta i nastava. Načelnik ove općine Tajib Muminović kazao je za Faktor da su prepušteni sami sebi, budući da je finansijska pomoć za sanaciju izostala i sa federalnog i sa državnog nivoa vlasti.
25.08.2023. u 18:48
get url
text

VEZANI TEKST - Dan nakon nevremena Općina Teočak proglasila stanje prirodne nesreće, obustavljena nastava

- Nakon razornih poplava, Teočak je posjetio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović koji je obećao da će od Vijeća ministara tražiti da iz budžeta institucija izdvoje interventna sredstava u iznosu od 100.000 KM za Teočak. Nikad nismo dobili povratnu informaciju šta se s tim desilo – izjavio je za Faktor Muminović.

Dodaje da su, u okviru redovne procedure, procjenu štete uputili ka Civilnoj zaštiti USK koja je dalje postupala prema Federalnom štabu. Poslali su zahtjev i federalnom premijeru Nerminu Nikšiću za jednokratnu interventnu pomoć, ali su i tu ostali bez odgovora.

-  Ukupna šteta je 4,5 miliona KM. Do sada smo uspjeli sanirati i staviti putne komunikacije u stanje prohodosti. Šta će biti od Federalne Vlade, ne znamo, a što se tiče Vijeća ministara, imam neku informaciju da je za našu općinu izdvojeno 25.000 KM, ali nikad nismo dobili nikakvu odluku.

Ne znamo ni šta je sa zahtjevom Denisa Bećirovićas koji je obećao tih 100.000 KM. Prema mojim informacijama, to nikad nije razmatrano na Vijeću ministara BiH - govori Muminović.

Sada, kaže, čekaju da vide hoće li biti pomoći od Federalnog štaba civilne zaštite "redovnom liijom putem kantonalnog štaba".

Podsjetimo, dan nakon nevremena, Općina Teočak proglasila je stanje prirodne nesreće, a nastava u školi u Mjesnoj zajednici Sniježnica je bila obustavljena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.