open-navfaktor-logo
search
Ukrajinci o Prilepinu
Tereti se za terorizam, ilegalni prelazak granice i krijumčarenje
Rus Zakhar Prilepin dobitnik je Ordena Njegoša prvog reda, kojim ga je, nakon što mu je zabranjen ulazak na teritorij BiH, odlikovao predsjednik entiteta RS Milorad Dodik.
24.08.2018. u 20:30
get url
text
Zakhar Prilepin
Zakhar Prilepin

Prilepin je, saopćeno je iz Ureda predsjednika RS-a, odlikovan „za priznati rad i zasluge u kulturnom i duhovnom razvoju, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi jačanju prijateljskih odnosa Ruske Federacije i RS-a", a njegova je zabrana ulaska u BiH izazvala žestoke reakcije dijela zvaničnika u tom bh. entitetu.

Kao što su, primjera radi, pripadnici „Srbske časti“ bili humanitarci, baš kao i članovi ruske motociklističke skupine „Noćni vukovi“, za Dodikovu vlast je Prilepin samo „istaknuti ruski pisac“ koji ne predstavlja nikakvu opasnost po BiH.

Sa Dodikovom konstatacijom se ne bi složile institucije Ukrajine, zemlje na čijem je teritoriju Prilepin ratovao na strani proruskih separatističkih snaga.

Yevgeny Nikolayevich Prilepin, poznatiji kao Zakhar Prilepin, bio je aktivni učesnik ratnih sukoba na teritoriju Ukrajine te je kao takav evidentiran i u zvaničnim institucijama te zemlje.

Centar za istraživanje znakova ugrožavanja nacionalne sigurnosti Ukrajine, mira i ljudskih prava, čiji je zadatak pružanje informacija ukrajinskim nadležnim institucijama o proruskim teroristima, separatistima, plaćenicima, ratnim zločincima i ubicama, Zakhara Prilepina tereti za terorizam, ilegalni prelazak ukrajinske granice te krijumčarenje.

U decembru 2015. godine imenovan je za savjetnika vođe samoproglašene Donjecke Narodne Republike, a u jesen 2016. godine je postao zamjenik zapovjednika vojne formacije – navodi se u dokumentima Centra.

Prilepin je također učestvovao na ratištu u Čečeniji i to od 1996. do 1999. godine, a svoje je vojno iskustvo odlučio iskoristiti za potrebe proruskih separatističkih snaga u Ukrajini. Uzimajući u obzir evidentan utjecaj Rusije na separatističke snage u našoj zemlji, postojanje prijetnje po sigurnost BiH u ovom slučaju i više je nego očigledno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.