open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Terzo: Povećanje boračkih naknada ide nakon usvajanja budžeta FBiH za ovu godinu
Redakciji Faktora svakodnevno se obraćaju pripadnici boračke populacije pitajući kada će uslijediti povećanje naknada prema "švicarskoj formuli", odnosno, rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksu potrošačkih cijena.
11.01.2023. u 08:26
get url
text

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja, za Faktor pojašnjava kako će po usvajanju budžeta FBiH za ovu godinu uslijediti usklađivanje naknada ratnih vojnih invalida, šehidskih i porodica poginulih boraca kao i dobitnika najvećih ratnih priznanja.

- Usklađivanje ide nakon usvajanja budžeta FBiH za 2023. godinu i zvanične objave podataka o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena. S obzirom na to da je primjena od 1. januara isplatit ćemo retroaktivno novac za prve mjesece u ovoj godini. Planirano je povećanje za nekih pet posto - govori nam Terzo.

Dodaje kako je zbog "švicarske formule" uvećan budžet Ministarstva za 5,5 posto, odnosno, za 16,7 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

- Tačan datum isplate znat ćemo kada Federalni zavod za statistiku objavi podatke o BDP-u i indeksu potrošačkih cijena - rekao nam je.

Svake godine boračke naknade RVI, šehidskih i porodica poginulih boraca kao i dobitnika najvećih ratnih priznanja će se korigovati prema bruto domaćem proizvodu i potrošačkim cijenama.

U ovom trenutku najniža invalidnina iznosi 47 do 50 KM, a riječ je o invalidima 20 posto, dok 100 postotni invalidi imaju od 910 KM do 3.000 KM sa tuđom njegom i ortopedskim dodatkom. 

Tačnije, 100 postotni invalidi Prve grupe imaju 910 KM invalidnine, tuđu njegu 1.820 KM i ortopedski dodatak 330 KM. 

Prosječna invalidnina je 380 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.