open-navfaktor-logo
search
Energenti
Teška nabavka i cijena peleta mogla bi ugroziti grijnu sezonu i za škole u USK
Sve teža nabavka i divljanje cijena peleta mogla bi usloviti neizvjesnu sezonu grijanja za 21 školu u Unsko-sanskom kantonu (USK), koje svoje prostorije zagrijavaju upravo ovim energentom.
16.09.2022. u 12:26
get url
text

Konkretno, pelet u ovom dijelu Bosne i Hercegovine trenutno je jako teško nabaviti, a i onaj ko uspije - jednu tonu plaća po cijeni i do 750 KM, što je duplo skuplje u odnosu na prošlu godinu.

- Javna nabavka i tender su već raspisani. Nadamo se da ćemo ovim procesom uspjeti nabaviti 672 tone peleta, koliko nam je neophodno za potrebe naših škola. Ono čega se pribojavamo i što bi nam moglo predstavljati problem u trenutnoj situaciji divljanja cijena, je da nam se niko ne prijavi na javnu nabavku. Na to nažalost kao resorno ministarstvo ne možemo utjecati. Nadamo se da toga neće doći, jer ćemo u protivnom biti prinuđeni na traženje nekih alternativnih rješenja - rekao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Almin Hopovac.

Zalihe peleta nekih od škola dostatne su i za period do Nove godine, međutim većina ih neće moći zagrijavati učionice ni do tada.

- Mi se nadamo da do ovog problema neće doći, jer su nam zalihe pri kraju. Alternativa jednostavno ne postoji, s obzirom da na temperaturne minuse ne možemo odgovoriti sa nekoliko klima - uređaja. Zaista se nadam da će nadležni na vrijeme osigurati tople učionice i nesmetano odvijanje nastave - izjavio je direktor Umjetničke škole "Nusret Keskin - Braco" u Bihaću Adnan Busuladžić.

Kantonalno ministarstvo obrazovanja je inače za nabavku energenata u ovogodišnjem budžetu osiguralo 1.600.000 maraka. Za škole koje se zagrijavaju na drvo, ugalj ili lož - ulje već su obezbijeđene dovoljne količine ovih energenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.