open-navfaktor-logo
search
Većina na minimalnoj plaći
Teška situacija za radnike u Javnom komunalnom preduzeću Jablanica
AUTOR: Fena
24.04.2024. u 12:01
get url
text
FOTO: JKP Jablanica/FB
Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji BiH, Kantonalni odbor Hercegovačko-neretvanskog kantona, izrazio je zabrinutost za radnike uposlene u Javnom komunalnom preduzeću Jablanica u stečaju, poručivši da radnici nose najveći teret loše ekonomske situacije u preduzeću.                           
- Stečajni postupak JKP Jablanica trajao je osam godina. Tokom postupka preduzeće je uspjelo isplatiti kompletan dug po usvojenom stečajnom planu. Na osnovu toga, Općinski sud u Mostaru je 13. oktobra prošle godine donio rješenje kojim se ukida nadzor nad ispunjenjem Plana reorganizacije preduzeća, te je tim i razriješio dužnosti stečajnog upravnika JKP Jablanica u stečaju - saopćili su sindikati.
Kako se dodaje, nakon ovog rješenja općina Jablanica je putem svog člana u Odboru povjerilaca uputila žalbu na ovo rješenje o ukidanju nadzora, tražeći između ostalog da sud imenuje vršioca dužnosti direktora.
Ova žalba je usvojena od suda, a sud se izjasnio da nema ingerencije da imenuje direktora.
- Nije nam jasan ovaj potez općine, imajući u vidu da je JKP Jablanica tokom stečajnog postupka isplatila kompletan dug. Pitamo se zašto je općina odlučila zadržati stečajnog upravnika kao nadzora u firmi, ako je sud već bio donio odluku o okončanju stečajnog postupka? Zašto je odlučeno da se nastavi agonija stečaja? Umjesto da je općina uspostavila organe upravljanja preduzeća i pomogla da preduzeće nastavi normalno poslovanje. Ne znamo šta je trenutno posao stečajnog upravnika niti šta nadzire, osim što prima naknadu u iznosu dvije prosječne plaće FBiH - dodaje se u priopćenju.
Iz sindikata kažu da su upoznati od radnika, članova sindikata, da se situacija u preduzeću sve više usložnjava te da nema naznaka za bilo kakav napredak.
Sindikat komunalne privrede je uputio dopis načelniku i Općinskom vijeću Jablanica, tražeći da se uključe u rješavanje teške situacije u ovom preduzeću.
Međutim, tvrde sindikati, do danas se ništa nije uradilo po ovom pitanju.
Pojašnjavaju da većina radnika ovog preduzeća prima minimalnu plaću te da radnici jedva sastavljaju kraj s krajem.
- Nisu čak u mogućnosti da podignu kredit jer im banke ne dozvoljavaju. Radnici JKP Jablanica su u jednom navratu iz protesta obustavili rad, nakon čega su imali razgovore s predstavnicima općine, gdje su dobili obećanja da će općina pomoći preduzeće - ističe se u saopćenju.
Oko 75 posto prihoda JKP Jablanica ide na plaće, i s ovako niskim plaćama preduzeće ih jedva uspijeva isplatiti, i na taj način teško da će ikada izaći iz stečaja, nastavljaju iz Sindikata. 
Također smatraju da Općina Jablanica kao većinski vlasnik JKP Jablanica ima obavezu da pomogne u rješavanju trenutnog stanja u preduzeću.
Kako kažu, očigledno je da preduzeće ima problem s prihodima i Općina je u obavezi da pomogne, bilo povećanjem cijene usluga ili značajnijim izdvajanjem za komunalu.                                        
- Ovim putem apeliramo na sve vijećnike Općinskog vijeća Jablanica da se ozbiljno pozabave ovim problemom i hitno obave sve preduvjete da se obavi izbor Organa upravljanja preduzeća JKP Jablanica kako bi ono moglo normalno funkcionirati - zaključuje se u saopćenju.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.