open-navfaktor-logo
search
Traže pravo na život i liječenje
Teški pacijenti danas izlaze na proteste ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH
Pacijenti u Federaciji Bosni i Hercegovini, među kojima je veliki broj onih sa teškim dijagnozama, jutros izlaze na proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH, kako bi i tim putem nadležnima skrenuli pažnju na višedecenijsko kršenje ljudskih prava, prava na život i liječenje.
24.07.2023. u 08:13
get url
text

Vlada FBiH dvije decenije krši Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH na način da godišnje izbjegava u budžet Fonda solidarnosti koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH uplatiti između 130 i 140 miliona KM.

U međuvremenu, teški onkološki bolesnici, oni sa multipla sklerozom, rijetkim oboljenjima, poput cistične fibroze i drugih, godinama čekaju na lijekove koje im znače život. U toj agoniji mnogi ih nažalost, i ne dočekaju.

 VEZANI TEKST - Teški pacijenti u ponedjeljak izlaze na proteste: Vlada FBiH krši zakon, bolesnici mjesecima čekaju na lijek

Na to su još u martu upozorili iz Centara Civilnih Inicijativa (CCI) koji organiziraju ovo mirno okupljanje.

Četiri mjeseca poslije, Dalibor Đerić, projekt-koordinator CCI-ja, kaže kako je praksu ranijih nastavila i trenutna Vlada FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem.

- Nema pozitivnih pomaka, jedina dobra stvar koja se desila u međuvremenu jeste da je Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojio zaključak kojim od Vlade traži dvije stvari - prva je da prilikom rebalansa budžeta za 2023. usvoji zahtjev Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH za ovu godinu, odnosno da osigura dodatnih 40 miliona KM čime bi se zatvorile postojeće liste čekanja. Drugi zaključak je da se prilikom izrade budžeta za narednu godinu i planiranja sredstava za potrebe Fonda solidarnosti, odnosno Zavoda, rukovodi Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH, odnosno da se osiguraju sredstva kako je to i zakonski propisano - navodi Đerić.

Međutim, uvidom u materijale za predstojeću sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja će biti održana sutra - 25. jula, evidentno je, dodaje Đerić, da Vlada FBiH nije postupila ni po zaključku spomenutog odbora, ali ni Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

- Vlada je nekih 211 miliona KM, koji su predmet rebalansa budžeta, rasporedila na način da nijednu marku nije doznačila za potrebe Fonda solidarnosti, a u dokumentu okvirnog budžeta za iduću godinu planirano je samo 40 miliona KM kao transfer za potrebe rada Fonda, što je uvažavajući projekciju doprinosa za zdravstveno osiguranje, nešto manje od 20 posto. To potvrđuje da ni ova vlada nije napravila nikakav iskorak niti nešto po tom pitanju u skorije vrijeme možemo očekivati - kazao je Đerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.