open-navfaktor-logo
search
Traže pravo na život
Teški pacijenti u ponedjeljak izlaze na proteste: Vlada FBiH krši zakon, bolesnici mjesecima čekaju na lijek
Teško oboljeli pacijenti u Federaciji Bosni i Hercegovini u ponedjeljak, 24. jula, izaći će na proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH, kako bi i tim putem nadležnima skrenuli pažnju na, kako su kazali, višedecenijsko kršenje ljudskih prava, prava na život i liječenje najtežih bolesnika.
20.07.2023. u 07:59
get url
text

Na ovo mirno okupljanje iz udruženja teško oboljelih pacijenata pozivaju i građane Sarajeva da im se pridruže.

Pretužno je što moramo na ulici tražiti nešto što nam je zakonom zagarantovano

- Pretužno je što smo dovedeni u ovakvu situaciju da moramo na ulici tražiti nešto što nam je zakonom zagarantovano. Ovo predugo traje i mora se zaustaviti, teškim pacijentima u FBiH trebaju lijekovi koji su im neophodni za liječenje, zašto nam to decenijama uskraćuju? To je kršenje naših osnovnih ljudskih prava - kazala je Eniga Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa".

Vlada FBiH dvije decenije krši Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH na način da godišnje izbjegava u budžet Fonda solidarnosti koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH, uplatiti između 130 i 140 miliona KM.

Enida Glušac

U međuvremenu, teški onkološki bolesnici, oni sa multipla sklerozom, rijetkim oboljenjima, poput cistične fibroze i drugih, godinama čekaju na lijekove koje im znače život. U toj agoniji mnogi ih nažalost, i ne dočekaju.

Na to su još u martu upozorili iz Centra civilnih inicijativa (CCI). Četiti mjeseca poslije, Dalibor Đerić, projekt-koordinator CCI-ja, kaže kako je praksu ranijih nastavila i trenutna Vlada FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem.

- Nema pozitivnih pomaka, jedina dobra stvar koja se desila u međuvremenu jeste da je Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojio zaključak kojim od Vlade traži dvije stvari - prva je da prilikom rebalansa budžeta za 2023. usvoji zahtjev Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH za ovu godinu, odnosno da osigura dodatnih 40 miliona KM čime bi se zatvorile postojeće liste čekanja. Drugi zaključak je da se prilikom izrade budžeta za narednu godinu i planiranja sredstava za potrebe Fonda solidarnosti, odnosno Zavoda, rukovodi Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH, odnosno da se osiguraju sredstva kako je to i zakonski propisano - navodi Đerić.

 VEZANI TEKST - Vlada FBiH godišnje Fondu solidarnosti uskraćuje 140 miliona KM: Liste čekanja sve duže, mnogi i ne dočekaju lijek

Međutim, uvidom u materijale za predstojeću sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja će biti održana 25. jula, evidentno je, dodaje Đerić, da Vlada FBiH nije postupila ni po zaključku spomenutog odbora, ali ni Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

- Vlada je nekih 211 miliona KM, koji su predmet rebalansa budžeta, rasporedila na način da nijednu marku nije doznačila za potrebe Fonda solidarnosti, a u dokumentu okvirnog budžeta za iduću godinu planirano je samo 40 miliona KM kao transfer za potrebe rada Fonda, što je uvažavajući projekciju doprinosa za zdravstveno osiguranje, nešto manje od 20 posto. To potvrđuje da ni ova vlada nije napravila nikakav iskorak niti nešto po tom pitanju u skorije vrijeme možemo očekivati - napominje Đerić.

Dalibor Đerić

Zbog svega CCI se zajedno sa udruženjima koja okupljaju oboljele pacijente, dopisom obratio zastupnicima u kojem su zatražili da reagiraju na ovakve odluke Vlade.

Pozvali su dva značajna odbora - Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku i Odbor za zdravstvo da ukažu Vladi na propuste.

- Ostali su nam još protesti 24. jula na koje su pozvana udruženja koja okupljaju teško bolesne pacijente, ali i svi dobronamjerni građani. Apsurdno je da moramo pozivati Vladu FBiH da postupa po zakonu - dodaje Đerić.

Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH propisan je mehanizam finansiranja Fonda solidarnosti. U njemu je navedeno da, onoliko sredstava koliko se prikupi po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, toliko će uplatiti i Vlada FBiH.

Vlada FBiH uplaćuje samo petinu obaveza Fondu solidarnosti

Šta to ustvari znači?

Doprinosi za zdravstveno osiguranje su prihodi kantona, a onda Vlada FBiH na godišnjem nivou donosi odluku - koliko se od prikupljenih sredstava izdvaja za potrebe Fonda solidarnosti.

 VEZANI TEKST - Oko 200 žena sa karcinomom dojke čeka terapiju; Glušac: Zvali smo predstavnike Vlade FBiH na sastanak, nisu došli

- Vlada onda donosi odluku da je to, primjera radi, 10,2 posto. Znači od 100 KM prikupljenih 10,2 posto odlazi za potrebe Fonda solidarnosti. Na godišnjem nivou iznos od doprinosa se na nivou FBiH kreće oko 2,2 milijarde KM. Vladi je tada jasno da će po toj stopi od doprinosa imati od 200 do 220 miliona KM prihoda. Vlada je u Zakonu navela - "koliko se skupi od doprinosa, toliko ćemo i mi dati sredstava". Znači, ako Vlada zna da će doprinosa biti 200 miliona KM, onda i ona treba dati toliko, ali to ne radi. Ove godine dali su 33 miliona KM. I tako decenijama unazad. Svake godine Vlada FBiH Fondu solidarnosti daje samo petinu svoje obaveze. S druge strane, imamo liste čekanja na određene lijekove koji spašavaju život, prikupljanje novca po ulici, oboljele građane koji uopće nemaju pravo na liječenje jer ih sistem zdravstvene zaštite u FBiH uopće nije prepoznao - navodi Đerić.

Kaže kako nisu imali priliku o ovom problemu razgovarati sa novom Vladom FBiH iako su uputili niz poziva za sastanke sa predstavnicima ministarstava zdravstva i finansija te Ureda Vlade.

- Mogu slobodno reći da nisu pokazali interes, jer ako vas neko dva puta zove na sastanke, ne znam kako se drugačije izraziti. Zbog čega se nadležni u Vladi tako ponašaju, ne znam, u pitanju je postupanje po zakonu i u pitanju su najteži pacijenti u FBiH kojima je taj Fond pitanje života i smrti - zaključuje Đerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.