open-navfaktor-logo
search
Na listi čekanja 1.771
Teškim pacijentima do kraja godine treba 70 miliona KM ili će se "desiti narod"
Predstavnici udruženja teških pacijenata u Federaciji Bosne i Hercegovine, čiji se članovi mjesecima nalaze na listi čekanja za terapiju i određene preglede, održali su sastanak sa članovima dva odbora koja se nalaze pri Zastupničkom domu Parmalenta FBiH - Odborom za zdravstvo Odborom za ekonomsku i finansijsku politiku.
28.09.2023. u 08:03
get url
text

Sead Sefić, predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate, kazao je kako su članove odbora upoznali sa dramatičnim stanjem u procesu liječenja najtežih pacijenata u FBiH i činjenicom da svakodnevno raste broj novooboljelih koji se nalaze na listama čekanja.

Podsjetimo, do 31. jula na listama čekanja za terapiju i zdravstvene usluge Fonda solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, bilo je 1.590 pacijenata. U međuvremenu taj je broj, prema riječima Sefića, porastao na 1.771.

Sead Sefić

- Do Nove godine, ako se nešto ne poduzme, 2.000 ljudi bit će u smrtnoj opasnosti - istakao je Sefić.

Kaže kako su i jedan i drugi odbor pozitivno reagirali na potrebe teških pacijenata i činjenicu da im je za spašavanje života do kraja godine potrebno 70 miliona KM koje rebalansom budžeta za 2023. treba osigurati Vlada FBiH. 

- Odbor za zdravstvo čine ljekari koji su kao profesionalci prihvatili naš zahtjev, a neočekivano kvalitetan sastanak imali smo i sa Odborom za ekonomska i finansijska pitanja. Ohrabrili su nas - dodaje Sefić.

Prof. dr. Timur Cerić

Zajedno sa predstavnicima udruženja bio i prof. dr. Timur Cerić iz Udruženja onkologa FBiH.

- Cilj je napraviti novi način finansiranja teških pacijenata, među kojima su i onkološki, jer u ovom trenutku na postojeći način to nije moguće. Na sastancima su rečene neke dobre stvari, od formiranja radnih grupa te da se napravi tematska sjednica koja će ići u pravcu rješanja problema. Ovo je proces koji se tiče svih nas, jer ćemo svi u jednom trenutku biti ili pacijenti ili porodica pacijenta. Zato bismo svi trebali biti zainteresirani za promjene koje će bolesnicima osigurati adekvatno liječenje, a u tome nam je potrebna i pomoć medija - naglašava Cerić.

 VEZANI TEKST - Serdarević-Stefanišin: Vlada FBiH od pacijenata traži rješenje jer ga ona nema, to je žalosno

Dodaje da bi osigurani novac u rebalansu budžeta za teške pacijente bio potvrda toga da se krećemo u pravom smjeru. 

- Ako se to desi onda treba pričati o načinima finansiranja i drugim nekim modelima koji se nalaze u zemljama u okruženju kao što je Slovenija. Vrlo je važno, ako novac bude osiguran, pravilno ga rasporediti i primijeniti ono što mi možemo - kazao je Cerić.

Prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić, zamjenica predsjednika Odbora za zdravstvo, podsjetila je kako problem finansiranja Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH nije nastao jučer, da se to decenijama vuče, jer prethodne federalne vlade nisu ispoštovale ono što im je zakonom bilo propisano.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH godišnje Fondu solidarnosti uskraćuje 140 miliona KM: Liste čekanja sve duže, mnogi i ne dočekaju lijek

Rezultat toga je, kako je kazala zastupnica Naroda i pravde u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, dugovanja su koja su narasla na milijardu i po KM.

- Skrenuta nam je pažnja na odzbiljan problem u kojem su se našli najteži pacijenti. Rekla bih da je problem osviješten, a to je početak njegovog rješavanja. Vlada FBiH će učiniti koliko može i onoliko koliko to budžet dozvoljava - navela je Junuzović-Kaljić.

Prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić

Sefić kaže kako bi se rebalans budžeta trebao naći na dnevnom redu naredne sjednice Zastupničkog doma koja bi se trebala održati oko 5. oktobra.

- Vlada FBiH ima vruć krompir u rukama kojeg mora riješiti. Mi ne pristajemo na iznos manji od 70 KM, jer to ne rješava problem. Imamo nadu da će to biti ispoštovano, Ukoliko ne bude desit će se narod, ići ćemo u organizaciju protesta širih razmjera, ne samo u Sarajevu. U opciji je, da ukoliko se za teške pacijente do kraja godine ne izdvoji 70 miliona KM, napravit ćemo zvanični proglas svim oboljelim u FBiH da im je "Vlada, odnosno društvo, odredilo da moraju umrijeti". Takav proglas bit će postavljen na bilbordima i u svim medijima - zaključio je Sefić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.