open-navfaktor-logo
search
Žrtva genocida
Teško obolio Ramiz Nukić, sakupljač kostiju po Podrinju
Malo je onih koji nisu čuli za Ramiza Nukića, iz sela Buljim na području općine Bratunac. On više od 20 godina "šumom i vodom" traga za posmrtnim ostacima Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, a sada je teško obolio.  
05.08.2022. u 16:07
get url
text
Ramiz Nukić, sakupljač kostiju
Ramiz Nukić, sakupljač kostiju

- Sve bih dao da sad mogu proći kroz onu šumu, pa zaviriti u svaku paprat i u svaki grm, svratiti u svaki potočić ne bih li pronašao neki dio tijela Srebreničana poginulih u zoni Kameničkog brda - kazao je Nukić za portal Politički.ba.

Novinari ovog portala navode da su prije nekoliko godina posjetili Ramiza Nukića u njegovoj skromnoj kući te da im je tada ispričao da se "ono gore" iznad njegove kuće zove Kameničko brdo na kome je granatirana kolona koja je 1995. godine krenula iz Srebrenice i u kojoj je "izginulo i ranjeno ostalo niko ne zna koliko ljudi".

Ramiz, o čijem tegobnom životu i posvećenosti traganju za posmrtnim ostacima, najprije, njegovog oca Šahina i brata Velida, a onda i ostalih ubijenih u genocidu su napisane desetine priča i snimljeni dokumentarni filmovi, rijetko je govorio kako i od čega živi. 

Jutros je redakcije portala Politički.ba saznala da je Ramiz ozbiljno bolestan i da je smješten na Kliniku za plućne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla. 

- Skoro sam išao doktorima. Imam bolove u grudima, u leđima. Slikali su mi pluća i našli nešto, doktori znaju šta. Evo sam danas ponovo smješten na kliniku. Dobri su ovi doktori. Rekli su mi da će sve učiniti da mi bude bolje. Vjerujem u Allaha i doktore, njima sam se predao - skoro šapatom je za Politicki.ba govorio Ramiz. 

Na pitanje treba li mu šta, Ramiz, samo što nije zaplakao. 

Ne treba ništa, veli, govoreći da on i supruga mu žive od boračkog dodatka koji iznosi 240 maraka "i od onog što u bašči posijemo i uberemo".

Prijatelji koji poznaju Ramiza, ovih dana su pokrenuli akciju finansijske pomoći kako bi ovom humanom čovjeku olakšali stanje u kome se našao.

- Teško je kad nemaš, a još teže je reći nekome da nemaš. Dok sam mogao raditi, nekako smo se provlačili kroz život, ali sad je drukčije. Ne mogu, nemam kuveta. I žena mi bolešljiva... Djeca pomognu koliko mogu, ali i oni nisu u nekoj situaciji. Jučer mi je došao sin da me vozi u Tuzlu u bolnicu, nisam mogao autobusom. Hvala svakome ko se interesira za mene - kazao nam je Ramiz. 

Kako je poznato Ramiz Nukić se u svoj Buljim vratio 2001. godine. Znajući da su mu otac i brat ubijeni na prostoru Kameničkog brda krenuo je u potragu za njihovim  posmrtnim ostacima u nadi da će pronaći bar jednu njihovu kost.

I pronašao je. 

Do sada, kako je kazao, pronašao je blizu 300 posmrtnih ostataka koji su, nakon pronalaska, izuzeti od strane Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine. 

- Sve bih dao da sad mogu proći kroz onu šumu, pa zaviriti u svaku paprat i u svaki grm, svratiti u svaki potočić ne bih li pronašao neki dio tijela Srebreničana poginulih u zoni Kameničkog brda - rekao je Nukić. 

Ramiz Nukić od danas je na brizi ljekara Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Osim ljekara, nadamo se da će Ramizu pomoći i oni koji znaju šta je ovaj čovjek godinama radio, navode u reportaži portala Politički.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.