open-navfaktor-logo
search
Saobraćaj
Testiran novi Stadler tramvaj u Sarajevu
Sinoć je obavljeno prvo testiranje novog Stadler tramvaja na tramvajskoj pruzi u Sarajevu.
01.02.2024. u 07:56
get url
text

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo sinoć je na svojoj Facebook stranici objavio da se ispituje funkcionalnost tramvaja sa infrastrukturom i podešava se informacioni sistem za putnike, koji podrazumijeva glasovne i tekstualne najave stanica.

- Veliki broj ispitivanja je do sada završen, uspješno je obavljena i testna vožnja unutar tramvajskog depoa, a u narednom periodu nastavit će se testiranje različitih komponenti tramvaja kako unutar depoa, tako i na tramvajskoj pruzi. Tramvaji su izrađeni po evropskim standardima i normama. Dok traju ispitivanja i testiranja na tramvajima koji su stigli u Sarajevo, u Poljskoj jedan tramvaj, onaj koji je prvi i napravljen i koji je bio izložen na sajmu, prolazi homologaciju, tako da će svi tramvaji imati certifikat o homologaciji, baš poput tramvaja u državama Evropske unije - naveo je Šteta i dodao:

- Kada se završe sva ispitivanja, prilagođavanja i testiranja na jednom, taj sistem će biti prenesen na sve tramvaje i na taj način će više njih biti spremno za puštanje u saobraćaj. Raduje me posvećenost svakom detalju, kako bi pored sigurnosti koju ćemo imati, imali i nove funkcionalnosti u niskopodnim tramvajima, koje smo odavno i zaslužili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.