open-navfaktor-logo
search
Neke ocjene apsurdne
TI BiH: Izvještaj EU pokazao da nema napretka, BiH nije ispunila ni osam uvjeta za "uvjetni kandidatski status"
Izvještaj Evropske komisije pokazao je da Bosna i Hercegovina u proteklih godinu dana nije ostvarila nikakav napredak u borbi protiv korupcije i vladavini prava.
09.11.2023. u 13:05
get url
text

Uprkos preporuci za "uvjetno otvaranje pregovora" koji bi trebalo da podstakne vlasti da konačno pristupe provođenju suštinskih reformi i spremnosti EU da ubrza proces proširenja, izvještaj ukazuje da su vlasti BiH izbjegavale donošenje ključnih zakona za vladavinu prava, mali broj "reformskih zakona" usvojen je u verziji koja nije zadovoljavajuća, a desio se i niz udara na građanske slobode, saopćeno je iz Transparency Internationala (TI) BiH.

- Zbog toga su apsurdne ocjene lokalnih zvaničnika da je BiH ostvarila veliki napredak i jedina u regionu za 10 mjeseci prešla put od kandidatskog statusa do otvaranja pregovora, jer BiH nije ispunila ni osam uvjeta za uvjetni kandidatski status koji je EU dodijelila u decembru prošle godine - navode iz TI BiH-a.

Među tih osam uvjeta navedeno je i da će BiH garantovati slobodu izražavanja i medija što se nikako ne može smatrati ispunjenim uvjetom s obzirom na kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj i najavu niza restriktivnih zakona kojim se namjerava suzbiti sloboda izražavanja.

Također od BiH se tražilo preduzimanje odlučnih koraka za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije gdje nije zabilježen nikakav napredak, što se jasno navodi u izvještaju.

Jedan od uvjeta bio je i usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa koji nije usvojen ni na nivou BiH ni FBiH, a čak su napravljeni i dodatni koraci unazad nedavnim izmjenama ovog zakona u RS-u.

Također, izostalo je usvajanje i dva sveobuhvatna zakona o reformi pravosuđa a to su novi Zakon o VSTV-u i Zakon o sudovima BiH što se također nalazi među osam uvjeta za kandidatski status.

U izvještaju se navodi i niz zamjerki na nekoliko "reformskih zakona" koji su nedavno usvojeni u Parlamentu BiH i koje domaće vlasti predstavljaju kao veliki uspjeh koji je doveo do uvjetne preporuke za otvaranje pregovora. Tako je navedeno da su nedavne izmjene Zakona o VSTV-u s ciljem provjere imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija usvojene u promijenjenoj verziji u odnosu na mišljenje Venecijanske komisije.

- Takve promjene ometaju djelotvornost sistema prijavljivanja imovine i stoga ih je potrebno dopuniti -navodi se u izvještaju.

Također se konstatuje da novim Zakonom o slobodi pristupa informacijama nije osigurana nezavisnost žalbenog procesa, na šta su organizacije civilnog društva već upozoravale, jer je usvojeno rješenje u nekim segmentima lošije i dodatno će omogućiti institucijama da od javnosti kriju informacije od javnog interesa.

- Sa ovakvim pristupom teško je očekivati veći napredak u naredna četiri mjeseca, jer tako nešto nije postignuto u protekle četiri godine, odnosno od 2019. kada je EU u svom Mišljenu postavila 14 ključnih prioriteta, od kojih je BiH do danas u cjelosti ispunila samo jedan. Zbog svega TI BiH još jednom apeluje na vlasti na svim nivoima da iskoriste spremnost EU da ubrza proces proširenja i provedu suštinske reforme koje su prije svega neophodne zbog poboljšanja stanja u samoj BiH u pogledu vladavine prava i borba protiv korupcije - saopćili su iz Transparencyja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.