open-navfaktor-logo
search
O Zavodu Pazarić
TI pisao ministru Deliću: Neprihvatljivo zastrašivanje ljudi koji ukazuju na zlostavljanje, umjesto progona zaštitite ih
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je dopis Ministarstvu rada i socijalne politike Federacije BiH i zatražio provođenje vanrednog stručnog nadzora u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić nakon objave video snimka zlostavljanja štićenika ove ustanove koji je proteklih dana potresao cjelokupnu javnost.
19.08.2023. u 13:28
get url
text

VEZANI TEKST - Delić traži otkaz i krivične prijave zbog zlostavljanja štićenika Zavoda Pazarić, ne znaju ko je učestvovao

Također, pozvali su ovo ministarstvo da konačno usvoji neophodne pravilnike koji bi uredili stanje u ovoj oblasti.

Naime, Zakon o ustanovama socijalne zaštite FBiH stupio je na snagu prije godinu i propisao, između ostalog, da će pravilnici biti usvojeni u roku od šest mjeseci, ali ih i dalje nema. Radi se o pravilnicima kojim se utvrđuju minimalni standardi koje moraju ispunjavati ove ustanove u pogledu prostora, opreme i kadra za pružanje usluge kao i propisi kojima se uređuje način provođenja stručnog nadzora.

- TI BiH upozorava i da je neprihvatljivo zastrašivanje osoba koje su ukazale na nasilje prema štićenicima u Zavodu te objavile video zapis koji je alarmirao institucije da reaguju. Zato je posebno sporna izjava ministra za rad i socijalnu politiku Federacije BiH u kojoj se prijeti krivičnim prijavama kako počiniocima ovog djela tako i radnicima koji su sve snimali, te "kako je žalosno to što nemaju hrabrosti da sve iznesu u javnost i kriju se iza anonimnih prijava".

Važno je istaći da je Federacija BiH jedini nivo vlasti u BiH koji još nema Zakon o zaštiti prijavilaca korupcije zbog čega lica koja ukazuju na krivičina djela unutar institucija nemaju odgovarajuću zaštitu i mogu da trpe posljedice - saopćeno je iz TI. 

Zbog ovih činjenica su upozorili ministra Adnana Delića da je umjesto progona, neophodno zaštititi one koji ukazuju na nepravilnosti, posebno ukoliko je snimanje vršeno s ciljem da se upozori na zlostavljanje štićenika i spriječi zlostavljanje u budućnosti.

- U takvoj situaciji ovakve reakcije nadležnih mogu dugoročno zastrašiti sve zaposlene u institucijama koji ubuduće namjeravaju ukazivati na krivična djela. Osim toga, treba podsjetiti na praksu Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj, ukoliko je neovlašteno snimanje vršeno u svrhu javnog interesa, pojedinci koji na taj način ukazuju na štetne radnje ne smiju snositi posljedice - istakli su iz Transparency internationala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.