open-navfaktor-logo
search
Nabavka stikera
TIBiH prijavio Vojina Mitrovića: Omogućio da se milioni KM od registracije vozila usmjere privatnoj firmi
Transparency International u BiH (TIBiH) podnio je prije dva dana krivičnu prijavu protiv ministra transporta i komunikacija BiH Vojina Mitrovića, zbog nezakonitog donošenja novog Pravilnika o registraciji vozila kojim se otvara mogućnost da se značajni prihodi koje naplaćuje država ubuduće usmjere privatnom preduzeću. 
16.09.2022. u 11:30
get url
text

- Ovim pravilnikom koji je na snagu stupio 1. septembra Mitrović je predvidio da Ministarstvo može poslove nabavke stikera, koje su do sada obavljale državne institucije, ustupiti "stručnoj instituciji" koja će biti izabrana putem javnog konkursa. Također, predviđeno je da vozači u BiH prilikom registracije vozila naknadu ubuduće mogu plaćati toj "stručnoj instituciji" koju izabere Ministarstvo, što praktično znači da bi se značajna javna sredstva preusmjerila privatnom preduzeću - saopćio je TIBiH

Sve je, kako ističu, urađeno nezakonito jer ministar može pravilnikom koji je akt niže pravne snage samo da propiše odredbe o izgledu i sadržaju stiker naljepnice, ali se samo zakonom mogu davati javna ovlaštenja.

- Ipak niti jednim članom Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH nije propisano da ministar ima ovlaštenja da propisuje ko će vršiti nabavku stikera i naplatu javnih prihoda. Zato TIBiH smatra da je Mitrović izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH koje može počiniti službeno lice ako prekorači ovlaštenja kako bi pribavilo sebi ili drugom korist - naveli su i dodali:

- Dokaz da postoji jasna namjera da se drugom pribavi korist ogleda se u vrlo precizno postavljenim uvjetima u pravilniku koje mora ispunjavati "stručna institucija". Kao jedan od uvjeta navodi se da lica zaposlena kao članovi tima u "stručnoj instituciji" moraju posjedovati određene certifikate koje je prije par godina tokom milionskih nabavki softvera za Šume RS-a posjedovala samo jedna kompanija koja je proteklih godina dobila desetine miliona maraka na tenderima u RS-u. 

Također, kako dodaju, ovim pravilnikom od ponuđača se traži i posjedovanje ISO standarda 18000-63 za koji se na web stranici Međunarodne organizacije za standarde ISO navodi da je povučen iz upotrebe. Određivanjem ovakvih uvjeta, ocjenjuju u TIBiH, očigledno se pokušavaju pogodovati određenim ponuđačima i ograničiti konkurencija, a poseban problem što se privatnom preduzeću daju nadležnosti koje već državna Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). 

- Iz ove Agencije su ranije saopćili da je Ministarstvo ignorisalo njihovo mišljenje u kojem se navodi da uvođenje novih stikera sa RFID tehnologijom bespotrebno jer su nadležni MUP-ovi već nabavili veliki broj kamera koje preko registarskih tablica provjeravaju da li je vozilo registrovano. Iz tog razloga IDEEA navodi da je je uvođenje skupe nove tehnologije koja bi radila istu stvar bespotrebno i dodatno će koštati vozače ali će iziskivati i dodatna ulaganja u opremu za očitavanje novih čipova. Dodatni problem je sigurnosni, jer se pravilnikom omogućava privatnoj kompaniji da raspolaže podacima građana i što može doći do zloupotrebe tehnologije koja omogućava lociranje i praćenje vozila - navode iz TIBiH te dodaju:

- Imajući u vidu sve navedeno, evidentno je da se ovdje ponovo radi o donošenju propisa po mjeri pojedinaca kao što smo već imali priliku vidjeti kod donošenja Zakona o igrama na sreću u Republici Srpskoj gdje je ekskluzivno pravo priređivanja dato privatnom preduzeću povezanom sa vrhom vlasti. Ovakav potez predstavlja očigledan primjer kako funkcioniše zarobljena država gdje institucije umjesto javnom interesu služe interesima pojedinaca i vladajuće elite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.