open-navfaktor-logo
search
Raste nezadovoljstvo
Tiha pobuna protiv Nikšića: Da bi šef NiP-a bio premijer FBiH, a Šteta u KS, SDP u četiri kantona ostaje van igre
Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a BiH i novi-stari zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dao je svoje mišljenje o tome da li pojedine stranke kod zahtjeva za učešće u koalicijama o formiranju vlasti iskazuju veće apetite od kapaciteta kojim raspolažu.
14.10.2022. u 07:39
get url
text

VEZANI TEKST - Helez: Zalagat ću se da se SNSD izbaci iz vlasti, DF treba biti u koaliciji sa SDP-om

- Mene iznenađuje, ne samo Stranka za BiH, nego imaju neke stranke koje sebi daju za pravo da oni određuju ko će biti dio vlasti, a ko će biti opozicija, a čini mi se da nemaju kapaciteta. Mislim da je to političko neiskustvo lidera pojedinih stranaka i ne treba nikoga rano otpisivati. Svako ima svoju ulogu. Što se tiče Stranke za BiH, dobro bi bilo da bude dio većine – kazao je Helez.

Prema informacijama Faktora dobijenim iz SDP-a, sve veći broj članova ove stranke, a posebno oni koji su ostvarili zavidan uspjeh na izborima kao kandidati na svim nivoima vlasti, izražava negodovanje što se predsjednik Nermin Nikšić ponaša kao da SDP kao dio "Trojke" nije ostvario najbolji izborni rezultat.

Prema posljednjim preliminarnim rezultatima koje je CIKBiH objavio, SDP je za Parlament BiH osvojio 124.384 glasa, Narod i pravda 76.993 i Naša stranka 47.539.

I za Parlament Federacije BiH sa osvojenih 125.744 glasa SDP je daleko bolji od svojih koalicionih partnera. Narod i pravda koja je za ovaj nivo vlasti nastupila sa Strankom penzionera osvojila je 64.657 glasova, a Naša stranka 48.463.

Upravo zbog uspjeha koji je ostvario SDP, unutar stranke su brojni nezadovoljni, a posebno ih frustrira to što je Nikšić dozvolio da se šef NiP-a Elmedin Konaković samokandidira za federalnog premijera i nametne kao izborni pobjednik.

- Ja bih najsretniji bio da uživam u hladovini zakonodavne vlasti, da imam vremena za svoju porodicu, organizaciju stranke. Ali sam svjestan da će se od mene vjerovatnije tražiti učešće u izvršnoj vlasti i neću to odbiti. Stoji da ću biti kandidat za premijera FBiH. Nisam to analizirao, poslali su mi rezultate da od svih kandidata Bošnjaka na svim listama za Federalni parlament imam najveći broj pojedinačnih glasova. Personalno imam najveći kredibilitet u bošnjačkom korpusu, tako da me i to obavezuje da to povjerenje birača ne krunišem nekom hladovinom – kazao je Konaković za N1 pojašnjavajući zašto baš i samo on treba i mora biti predsjednik Vlade FBiH.  

VEZANI TEKST - Konaković: Ne bježim od funkcije premijera FBiH, očekujemo uvjerljivu pobjedu u KS i BPK

Među nezadovoljnim SDP-ovcima je i Zukan Helez koji, kako nam otkrivaju naši izvori, smatra da je i on dovoljno kvalificiran i da ima izborni kredibilitet za poziciju federalnog premijera, u čemu ga podržava veliki broj članova stranke, posebno iz drugih kantona. 

Također, Helez i ostali koji negoduju, mišljenja su da se sa dogovorima o vlasti i raspodjeli fotelja treba pričekati, jer prema ovome što se sada radi jedini koji bi profitirali bili bi Konaković, ali i Adnan Šteta kojeg Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo vidi kao premijera KS.

Pitanje koje postavljaju u SDP-u jeste, zašto bi svi ostali kantonalni odbori ove stranke podržali Konakovića za federalnog premijera i da budu dio vlasti samo u Kantonu Sarajevo, a da odu u opoziciju u Tuzlanskom, te Srednjo-bosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Unsko-sanskom kantonu.

Iz drugih kantona šalju poruke Nikšiću i centrali u Sarajevu da je za njih prihvatljivo da se ide i u pregovore sa SDA i DF-om, te Strankom za BiH i NES-om gdje je to potrebno, jer ne žele da ostanu van igre s obzirom na više nego dobre izborne rezultate.

Parlament Federacije BiH 

Kanton Sarajevo 

Tuzlanski kanton 

Unsko-sanski kanton 

Hercegovačko-neretvanski kanton 

Srednjo-bosanski kanton 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.