open-navfaktor-logo
search
Važan uređaj
TIKA donirala Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH uređaj za razdvajanje krvnih komponenti
Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine neophodni automatski uređaj za razdvajanje krvnih komponenti.
27.01.2022. u 12:36
get url
text

Koordinator TIKA-e za BiH Muhammed Unal rekao je da je Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, kada je u pitanju transfuzijska djelatnost, najvažnija ustanova u Bosni i Hercegovini.

- Na godišnjem nivou ima oko 20.000 donacija krvi, a oko 30.000 operacija vezano za krv i cijeli proces, obavlja se u ovoj instituciji. Zahvaljujući danas doniranom aparatu, pacijentima će se davati tačno ona komponenta krvi koja je potrebna za njihovo daljnje liječenje - istakao je Unal.

Podsjetio je da TIKA obilježava 30. godišnjicu postojanja.

- Zdravstveni sektor je jedan od najvažnijih sektora kada je u pitanju naša djelatnost. Želimo navesti da ćemo mi, kao institucija, nastaviti svoje aktivnosti kada je u pitanju ovaj sektor. Zahvaljujući ovom aparatu, ova ustanova će puno brže moći obavljati svoje aktivnosti i pacijentima će moći puno brže da pomogne. Nećemo se zaustaviti samo na ovom projektu, planiramo i edukaciju za osoblje transfuzijske medicine - pojasnio je Unal.

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH posjetio je i turski ambasador u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, koji je također ukazao na značaj doniranog aparata.

- Republika Turska pomaže Bosnu i Hercegovinu posredstvom TIKA-e u glavnim projektima. Jedan od ovih projekata je vezan za zdravstveni sektor. Želimo ukazati na vrijednost ovog aparata i njegovu funkcionalnost. Ono što su prije radili sa nekoliko aparata, sada sve mogu da izvrše sa jednim - rekao je Girgin.

Smatra da će biti koristan svim građanima Bosne i Hercegovine.

- Kao što znate, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa, zdravstveni sektor je još više dobio na svom značaju, a mi ćemo nastaviti posredstvom TIKA-e i drugih državnih ustanova, da pomognemo što je moguće više - dodao je Girgin.

O značaju danas doniranog aparata govorila je i direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Aida Đozo.

- Posebno je zadovoljstvo što je TIKA imala sluha i osjećaj za ovu djelatnost i ustanovu koja nije atraktivna grana medicine. Možemo reći da mi nismo na nekoj prvoj liniji liječenja, ali nismo manje važni. Bez transfuzijske medicine nijedan zdravstveni sistem ne bi bio ni kompletan ni efikasan. Radi se o multifunkcionalnom uređaju koji predstavlja posljednju riječ tehnike ovog tipa, koji omogaćava procesuiranje donirane ljudske krvi na optimalan način, maksimalno sigurno i kontrolisano. Da se donirana cijela krv procesuira u svoje komponente tako da dobijete standardiziran pripravak u kratkom vremenskom periodu. To je separator za izdvajanje pune krvi - pojasnila je Đozo.

Smatra da je kod ovog uređaja posebno važno to da se radi o otvorenom tipu.

- Omogućava da koristimo kesice za krv različitih proizvođača, nismo vezani za jednog. Nadam se da će nam dugo služiti. On je od prvog dana, bez prekida, u upotrebi. Već je opravdao svoju namjenu i nadam se da će nam služiti sigurno desetak godina - kazala je Đozo.

Mišljenja je da je ova donacija došla u pravo vrijeme i na pravo mjesto. Kako je kazala, do sada su taj proces obavljali na zastarjelim uređajima, koji su na nižem tehnološkom nivou i vezani su za određenu vrstu kese.

- Često se kvare, tako da smo bili u situaciji da smo imali veliku nervozu u radu jer nismo mogli adekvatno procesuirati doniranu krv - dodala je Đozo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.