open-navfaktor-logo
search
Uručeni certifikati
TIKA nastavlja s realizacijom projekata u BiH, završena još jedna policijska obuka
AUTOR: Anadolija
19.04.2024. u 11:36
get url
text
Dodjelom certifikata uspješno je okončana još jedna policijska obuka u okviru projekta kojeg provode Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), Generalna direkcija policije Republike Turske i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.
Od 15. aprila u Bosni i Hercegovini je provedena obuka iz oblasti borbe protiv korupcije koja je realizirana u okviru Projekta saradnje u međunarodnoj policijskoj obuci, kojeg provode TIKA, Generalna direkcija policije Republike Turske i Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH.
Svečana ceremonija dodjele certifikata polaznicima obuke upriličena je danas u Sarajevu uz prisustvo federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, koordinatora TIKA-e u BiH Erdinca Isika i predstavnika Ambasade Republike Turske u Sarajevu.
Doprinos Turske
Resorni federalni ministar Isak izrazio je zadovoljstvo prisustvom ceremoniji te je izrazio zahvalnosti Republici Turskoj na podršci koju pruža policijskim strukturama u BiH.
- Moram se zahvaliti direktoru TIKA-e iz više razloga, a jedan je da sam informisan da su uvijek tražili način da pomognu Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH i ovoj Policijskoj akademiji. Nadam se i siguran sam da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti - kazao je Isak.
On je izrazio vlastitu spremnost i spremnost MUP-a FBiH da gostoprimstvom i na svaki način odgovori na projekte podrške koji dolaze iz Republike Turske.
- Turska je država s kvalitetnom, profesionalnim i dobrom policijom i predavačima i to sigurno može doprinijeti nama da se edukujemo i bolje pripremimo za sve izazove. Još jednom vam hvala, Turska je mnogo uradila za moju državu", poručio je Isak.
Četrnaesta godina saradnje
Koordinator TIKA-e za BiH Isik je u obraćanju predstavio rad agencije na globalnom nivou, s posebnim osvrtom na projekte u BiH.
- Ovo je još jedan u nizu projekata koji TIKA već dugi niz godina realizira u saradnji s Generalnom direkcijom policije Turske u okviru naše međunarodne saradnje - kazao je Isik.
Ističući kako TIKA djeluje sa svojim predstavništvima u 61 državi, Isik je kazao da je samo na prostoru BiH u proteklih 30-ak godina realizirano više hiljadu projekata iz različitih oblasti.
- Veoma važnim smatramo ovaj projekt saradnje u policijskoj edukaciji. Ova naša saradnja je počela 2010. godine i želimo je dodatno unapređivati u budućnosti. Do sada je različite obuke prošlo oko 650 policijskih službenika iz BiH. Realiziramo to sve dobrom saradnjom s resornim ministarstvima i ambasadom - kazao je Isik.
Od 2010. godine u Turskoj i BiH organizirano je oko 40 različitih obuka na različitim poljima, kao što su borba protiv kibernetičkog kriminala, borba protiv terorizma, upravljanje društvenim događajima, borba protiv krađe automobila, policijsko rukovodstvo, obavještajni podaci o kriminalu, borba protiv međunarodnog kriminala i te obuke je pohađalo blizu 650 policajaca iz Bosne i Hercegovine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.