open-navfaktor-logo
search
Projekti
TIKA: U Potočarima nastavljeni radovi na uspostavi Muzeja sjećanja na žrtve genocida
Započetim radovima na renoviranju objekta bivše Fabrike akumulatora u Potočarima, Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) nastavila je realizaciju projekta Muzeja sjećanja na žrtve genocida Srebrenica – Potočari.
05.04.2023. u 08:48
get url
text

{$galerijaFotografija}

Iz TIKA-e su saopćili da su nastavljeni radovi na obnovi kompleksa u Potočarima, a koji su započeli obnovom krova na bivšoj Fabrici akumulatora 2021. godine. U okviru projekta će biti realizovani svi potrebni građevinski radovi kao preduvjet za uspostavu Muzeja sjećanja na žrtve genocida.

Krajnji cilj projekta koji se realizuje u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica – Potočari je stvaranje ambijenta za adekvatno predstavljanje istine o genocidu iz jula 1995. godine svim posjetiteljima.

Bivšu Fabriku akumulatora godišnje posjeti oko 150.000 ljudi, a cilj je da se u budućnosti mnogostruko poveća broj domaćih i stranih posjetitelja.

- U prvoj fazi projekta obnovljen je krov, a početkom ove godine započeti su opsežni radovi obnove objekta bivše Fabrike akumulatora. U februaru su počeli građevinski radovi na obnovi muzejskog prostora. U sklopu projekta planira se uspostaviti stalna muzejska izložba na površini od oko 4.750 metara kvadratnih. Cilj projekta je da se u odgovarajućem ambijentu prezentira istina o genocidu, te da se na taj način poveća broj posjetitelja i jača međunarodna svijest o genocidu u Srebrenici - navodi se u saopćenju TIKA-e.

AA-20230405-30766882-30766878-TIKA_U_POTOCARIMA_NASTAVLJENI_RADOVI_NA_USPOSTAVI_MUZEJA_SJECANJA_NA_ZRTVE_GENOCIDA.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.