open-navfaktor-logo
search
Zemljotres
Tim spasilaca iz BiH spreman da krene u Tursku, čekaju odobrenje Ministarstva sigurnosti
Nakon poziva kolega iz Turske za pomoć u pronalaženju i spašavanju unesrećenih osoba sa područja pogođenog snažnim zemljotresom u Turskoj, pripadnici Gorske službe spašavanja FBiH (GSSFBiH) bili su spremni da krenu jutros u devet, no čekaju da se završe određene procedure. 
06.02.2023. u 12:38
get url
text

- Čekamo dozvolu Ministarstva sigurnosti BiH da krenemo. Naše ekipe su spremne - kazao je za Faktor Dženadin Veladžić, predsjednik GSSFBiH. 

Iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćili su da će ministar Nenad Nešić pokrenuti hitnu proceduru upućivanja, u ovom trenutku, tima do 50 pripadnika mješovitog sastava civilne zaštite, koju će činiti civilne zaštite Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Tim je obučen, opremljen i ima iskustva za djelovanje u ovakvim situacijama.

- Ovom prilikom, kao čovjek i kao ministar sigurnosti BiH, upućujem iskreno saučešće predsjedniku Turske i njenim građanima povodom ovog stradanja. Takođe, upućujem i poruku da će BiH pružiti maksimalno moguću pomoć u saniranju štete koja je nastala ovom zaista teškom elementarnom nepogodom kako bi se građani ugroženih područja Turske što prije vratili normalnom životu - naglasio je ministar Nešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.