open-navfaktor-logo
search
Osnovani 2015.
Tim za borbu protiv korupcije KS: Tužilaštvu dostavili 50 prijava, u radu pet predmeta
Prijave Antikorupcijskog tima KS tretiraju se kao i sve ostale, odnosno, kao i prijave koje podnose i građani, kažu u Tužilaštvu
02.10.2019. u 16:38
get url
text

U javnosti se u posljednje vrijeme često spominje Tim za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo, a u koji trenutna vlast u KS polaže velike nade i koristi svaku priliku da se pohvali njegovim dosadašnjim radom.

Ovaj Tim je formiran u oktobru  2015. godine, a broji ukupno osam članova. Na njegovom čelu je Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Kako je kazao Kafedžić za Faktor, Tim je od svog osnivanja do danas u Registru prijava korupcije evidentirao ukupno 476 prijava za navodno počinjene povrede pravnih propisa sa obilježljima koruptivnih i drugih protivpravnih radnji.

- Od ovog broja zaprimljenih prijava, njih 145 je dostavljeno Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS na nadležno postupanje, 50 Tužilaštvu Kantona Sarajevo, 29 prijava Budžetskoj inspekciji, 25 Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, dvije Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i šest prijava drugim nadležnim institucijama - kazao je Kafedžić.

Iz Tužilaštva KS nam je potvrđeno da je od navedenih 50 prijava, u ovoj pravosudnoj instituciji trenutno otvoreno pet predmeta na osnovu podnesaka Antikorupcijskog tima KS.

- Prijave Antikorupcijskog tima KS tretiraju se kao i sve ostale, odnosno, kao i prijave koje podnose i građani. Dakle, Tužilaštvo KS rad ovog Antikorupcijskog tima doživljava kao pomoć tužilaštvu u borbi protiv korupcije, ali on nema nadležnosti da podnosi izvještaje o počinjenim krivičnim djelima, da ocjenjuje da li ima elemenata krivičnog djela i da bude upoznat s ishodima i rezultatima istraga koje se eventualno otvore na osnovu njihovih saznanja - navodi se u odgovoru na naš upit Tužilaštvu KS.

Osim Kafedžića, u Timu su još i  Elvedin Okerić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Komisije za sigurnost, Muamer Kosovac, interni revizor u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, Nermin Šehović, inspektor FUP-a, zatim Darko Datzer, profesor kriminalistike, Dževad Paradžik, budžetski inspektor u Ministarstvu finansija KS, Hasan Zemanić, pomoćnik ministra za upravu u Ministarstvu pravde i uprave KS, te Admir Nezirević, istražitelj u Upravi policije MUP-a KS.

Nadležnosti Tima su prikupljanje podataka, objedinjavanje, analize i izvještavanje, preporuke i smjernice i koordinacije rada institucija, da sarađuje sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK), aktivnosti u vezi sa prijavljivanjem korupcije, organizuje okrugle stolove, medijske i druge kampanje, predlaže izmjene i dopune Akcionog plana i izvještava o svom radu Vladu KS.

Kafedžić navodi da je Tim od osnivanja do danas održao 68 sjednica, održano je 40 radionica, prezentacija, edukacija, na kojima je prisustvovalo oko 1300 učesnika iz organa državne službe i javnih institucija u Kantonu Sarajevo.

Između ostalog, Tim je u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, izradio prijedlog Strategije za borbu protiv korupcije Vlade KS 2018-2019, i Akcioni plan za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo 2018-2019.

- Uz podršku Ureda Tim je izradio Priručnik propisa i strateških dokumenata iz oblasti sukoba interesa i borbe protiv korupcije. U Priručniku su pobrojani zakoni, drugi propisi i strateški dokumenti sa navođenjem članova istih kojima se regulira pitanje sprečavanja sukoba interesa i borbe protiv korupcije - naveo je Kafedžić.

Naveo je i da je Tim, u saradnji sa Uredom, uspostavio i vodi registre podataka: Baza podataka o javnim nabavkama za korisnike budžeta u Kantonu Sarajevo, Registar imenovanih lica u Kantonu Sarajevo, Registar prijava korupcije i Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo, a koji je, čini se, izazvao najveću pažnju javnosti.

Kafedžić je napomenuo da su "aktivnosti koje je u proteklom periodu Tim poduzeo na sprečavanju i borbi protiv korupcije prepoznate od relevantnih međunarodnih institucija koje se bave borbom protiv korupcije, te da Tim uživa punu podršku Misije OSCE u BiH u svim aktivnostima koje provodi", ali i da su "Ured i Tim, posebno u zadnje vrijeme, izloženi značajnom medijskom pritisku".

- Pored medijskih pritisaka, zbog aktivnosti iz oblasti borbe protiv korupcije koje provode, sve su češći i politički pritisci na Ured, a i na Tim odnosno pojedine njegove članove. Prijetnje i upozorenja koje dobijam kao šef Ureda i predsjednik Tima, predmet su ispitivanja nadležnih organa - naveo je Kafedžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.