open-navfaktor-logo
search
Uspješna akcija
Timovi FUCZ-a kod Sapne obavili deminiranje i omogućili izgradnju repetitora
Na području općine Sapna izvršena je primopredaja deminerskog zadatka “Jelica-Stolice" na kojem su deminerske operacije izvodili timovi Federalne uprave civilne zaštite - Orašje B tim, POEK tim (psi za otkrivanje eksplozivnih sredstava) i tim s mašinom za deminiranje PT300.
25.08.2021. u 20:33
get url
text

Površina predmetnog zadatka iznosila je 1.819 m2 a nalazio se na vrlo nepristupačnom terenu na nadmorskoj visini od 916 m i obrastao gustom vegetacijom.

Tlo je bilo izuzetno zasićeno metalima što je usporavalo progres manuelnog tima, nakon čega je angažovana mašina za deminiranje PT300 koja je izvršila mehaničku pripremu terena.

Na zadatku je tokom čišćenja pronađeno, izmješteno i uništeno pet komada neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Operacijama čišćenja predmetne lokacije prvenstveno je omogućio zakup šumskog zemljišta od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona, te pokrenuo postupak urbanističke saglasnosti kod općine Sapna za izgradnju radio-televizijskog stuba s pratećom infrastrukturom.

Nakon provedene procedure bit će izvršeno uređenje i izgradnja repetitora na toj lokaciji, a nosilac projekta je Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz FUCZ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.