open-navfaktor-logo
search
Tradicionalni skok
Tišina glasnija od svake izgovorene riječi: Mostarci obilježili godišnjicu genocida
Tradicionalnim skokom sa Starog mosta bez aplauza u organizaciji Kluba skakača Mostari, sa žrtvama genocida u Srebrenici i ove godine suosjećali su Mostar i Mostarci. 
11.07.2023. u 12:37
get url
text
Mostar, godišnjica genocida, počast žrtvama, Srebrenica
Mostar, godišnjica genocida, počast žrtvama, Srebrenica

{$galerijaFotografija}

Riječ je o činu koji traje decenijama i koji se simbolično svakog 11. dana jula upriliči na Starom mostu u Mostaru. To je najmanje što još jedan grad stradalnik u agresiji na Bosnu i Hercegovinu može učiniti za porodice žrtava, naveli su organizatori. Iz Kluba ove godine nisu mnogo govorili, saglasni da je na današnji dan najbolje šutjeti i moliti za duše ubijenih.

- Tišina je danas glasnija od bilo koje izgovorene riječi. Dok god kao klub budemo postojali, prisjećat ćemo se i obilježavati dan genocida u Srebrenici, uz nadu da se to više nikada nikom neće dogoditi, ni ponoviti - poručila je u ime organizatora Adela Gosto.

Građani Mostara osim ovog tradicionalnog rituala i ove godine su uzeli učešće na Maršu mira do Potočara. Udruženje civilnih žrtava rata Mostar od nedavno je zbratimljeno sa Udruženjem Majke Srebrenice, čiji su predstavnici prisustvovali nedavnom obilježavanju godišnjice zločina na Uborku i Sutini.

Mostar.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.