open-navfaktor-logo
search
Dubai - Sarajevo
"Tito i Dino": U BiH oprali više od 10 miliona KM, novcem od droge opremali i specijalce
Jesam davao pozajmice raznim partnerima, ali se ne sjećam svih faktura. Nema tu ništa nezakonito, kazao je Memija, čije firme godinama posluju sa budžetskim institucijama Kantona Sarajevo, naročito sa onima kojima upravljaju kadrovi Naroda i pravde njegovog prijatelja Elmedina Konakovića
19.07.2019. u 10:51
get url
text

Portal Žurnal objavio je tekst o narkokartelu koji je, prema njihovim saznanjima, "oprao" najmanje 10 miliona maraka preko Bosne i Hercegovine. Glavni akteri priče prema Žurnalovim saznanjima su Edin Gačanin, koji je navodno vođa ovog klana, te više osoba iz Sarajeva.

Kako se prebacivao kokain iz Južne Amerike, koje su firme i pojedinci navodno učestvovali u mutnim radnjama, pročitajte u Žurnalovom tekstu koji bez izmjena prenosimo u cijelosti:

Najmanje deset miliona maraka narkokartela zvanog "Tito and Dino" oprano je preko Bosne i Hercegovine. U pitanju je novac stečen prebacivanjem velikih količina kokaina iz Južne Amerike na područje Evrope. Žurnal je u posjedu brojnih dokumenata koji dokazuju kako je ova kriminalna grupa prala novac preko privatnih firmi iz Sarajeva, koje su, uglavnom, bile registrovane za marketinške djelatnosti. Vođa ovog klana Edin Gačanin, koji se trenutno nalazi u Dubaiju, imao je brojne saradnike u policijskim agencijama u BiH koji su se brinuli o njegovoj sigurnosti kada bi on boravio na teritoriji naše države. Prije tri godine osigurao je novac kojim je, preko posrednika, donirao opremu za Specijalnu jedinicu Federalne uprave policije. Među Gačaninovim partnerima su i kompanije koje posluju sa državnim institucijama u BiH.

-On je moj poznanik. Viđao sam se s njim - potvrdio je za Žurnal Gordan Memija, vlasnik sarajevske kompanije "Foto Art" koja se bavi marketingom.

Memiju je posljednjih godina Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prijavljivala zbog pranja novca, ali su predmeti ostali duboko u ladicama pravosudnih institucija. U razgovoru za Žurnal on priznaje da je naročito blizak sa majkom Edina Gačanina Brigitom, te da se sa vođom ovog narkokartela viđao i u BiH i u inostranstvu. Prema dokumentima više policijskih agencija koje su uključene u međunarodnu istragu kojom koordinira holandski tužilac iz Brede, Memijin "Foto Art" navedena je kao jedna firmi koja je služila za pranje novca putem pozajmica.

Gordan Memija i Elmedin Konaković

-Jesam davao pozajmice raznim partnerima, ali se ne sjećam svih faktura. Nema tu ništa nezakonito - kazao je Memija, čije firme godinama posluju sa budžetskim institucijama Kantona Sarajevo, naročito sa onima kojima upravljaju kadrovi Naroda i pravde njegovog prijatelja Elmedina Konakovića.

VEZANI TEKST - Nije dugme, ali je "otpao": Kako je sa spiska TZ-a nestala firma Konakovićevog kuma?

Potvrdio je Memija da je imao i poslovne odnose sa Alemom Hodovićem, još jednim sarajevskim "biznismenom" čije je ime navedeno u dokumentima koji su u posjedu Žurnala. Preko nekoliko Hodovićevih kompanija članovi kokainskog kartela Edina Gačanina prali su novac. Tako je 2013. godine Hodović osnovao kompaniju "IN MEDIA d.o.o." Sarajevo u kojoj je bio zaposlen samo jedan radnik. Prema finansijskim izvještajima, već naredne, 2014. godine, ova firma je, sa samo jednim zaposlenikom, imala promet u iznosu od 2,7 miliona, a 2015. godine promet je bio 1,2 miliona maraka. Poslovi su, uglavnom, obavljani preko Sberbanke i Nove banke iz Banje Luke.

 

Za iste poslove služila je kompanija "OFFICE AND MEDIA SERVICE", u kojoj je ovlašeno lice također bio Alem Hodović. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, ova Hodovićeva kompanija utajila je porez, zbog čega je u januaru 2018. godine za njim tragala i Grupa za prinudnu naplatu.  Kompanija OMS također je poslovala preko Sberbanke, te Addikko i Intesa Saopaolo banke u kojima je račune imao otvorene i Mirza Gačanin, rođak Edina Gačanina preko kojeg je ovaj narkokartel također oprao nekoliko miliona maraka stečenih trgovinom kokainom. Direktna veza između Mirze Gačanina i  Alema Hodovića uspostavljena je preko kompanije "E.S. Tech d.o.o." Sarajevo koja je registrovana u Avaz Twist Toweru. Osim toga, dio novca opran je i preko kompanije "SISTEM MI d.o.o." Sarajevo koja se, kasnije, u holandskom gardu Breda pojavljivala i kao kupac nekretnine vrijedne milion eura.

Ove kompanije su poslovale putem pozajmica koje su fizička i pravna lica uplaćivala na njihove račune, a koje su kasnije otpisivane.

Tako je, recimo, zabilježeno da je A. K., državljanka BiH, uplatila 100 hiljada eura beskamatne pozajmice na račun kompanije "SISTEM MI". Ona je istražiteljima priznala da je novac dobila od Mirnesa Rotića, odnosno firme "Invest IKS". Višemilionske pozajmice primane su iz Holandije, ali i Dubaija u kojem se trenutno nalazi vođa ove kriminalne skupine Edin Gačanin.

Edin Gačanin

Prema dokumentima koji su u posjedu Žurnala, ovaj narkokartel je uvozio kokain iz Peruua u Evropu, a dio grupe u Sarajevu uglavnom je služio za pranje novca, jer je droga išla za zapadnoevropsko tržište. Ranije je, u okviru međunarodne istrage, u Peruu uhapšen Sarajlija Smail Šikalo, a tada je zaplijenjeno oko tonu i po kokaina. Upravo je Šikalo bio dio grupe "Dino and Tito"  koja, prema navodima holandskog tužioca, "kupuje brojne nekretnine novcem koji potječe od trgovine opojnim drogama, prvenstveno kokainom iz Južne Amerike". Vođa klana Edin Gačanin nerijetko je boravio u BiH gdje je sa svojim bratom Ervinom i Mirzom Gačaninom tražio partnere za pranje novca. Među njima su, kako smo već naveli, Alem Hodović, Gordan Memija i drugi. No, ono što je posebno interesantno jesu njegove veze sa policijskim službenicima.

Tako su, prema informacijama iz istrage, Edina Gačanina svaki put kada je dolazio u Sarajevo pratili pripadnici Specijalne jedinice Federalne uprave policije koji su se brinuli o njegovoj sigurnosti. Istragom je utvrđeno da je najmanje pet specijalaca imalo kontakte s njim, a jedan od njegovih najodanijih pratilaca je specijalac Dženis Kadrić, koji je u međuvremenu napustio policiju te preselio u Dubai. S obzirom na dobre odnose sa federalnim specijalcima narkoboss Edin Gačanin je odlučio donirati i 75 kompleta opreme za Specijalnu jedinicu Federalne uprave policije. U ljeto 2017. godine Gačanin je, prema policijskim informacijama, angažovao osobu od povjerenja koja je iz holandskog grada Breda donijela novac kojim je trebala biti kupljena oprema za FUP. Kako kupovina nije mogla biti obavljena gotovinskim plaćanjem, nađena je privatna kompanija koja je obavila transakcije. Tako se u julu 2017. godine firma "RHEA Expres" Sarajevo pojavljuje kao donator opreme za specijalnu policiju, a donaciju je primio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara. Oprema nabavljena u Kanadi kasnije je prebačena Federalnoj upravi policije kojom je tada rukovodio Dragan Lukač, nakon čega je raspoređena Specijalnoj jedinici FUP-a čiji su pripadnici bili odani pratioci Edina Gačanina, vođe narkokartela "Tito and Dino".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.