open-navfaktor-logo
search
Spas vlasnika ili posla
Tjeraju li kladionice radnike da se "svojevoljno" odriču plaća?
Kladionice u Bosni i Hercegovine, usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa, po naređenju kriznih štabova, morale su zatvoriti svoja vrata.
25.03.2020. u 16:21
get url
text

Porezna uprave Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je objavila podatke prema kojima su građani BiH kladeći se u 2019. godini ukupno u 13 sportskih kladionica u FBiH uplatili iznos od 1,74 milijarde KM. A većina tog prihoda nije oporezovana - čak 76,09 posto (radi se o dobicima ispod 100 KM, koji se prema postojećem Zakonu o igrama na sreću ne oporezuju).

Stoga će zatvaranje poslovnica biti "udar na džep" vlasnika kladionica, a pojedini će, čini se, gubitak prebiti preko leđa radnika.

Fokus je jutros objavio poruku koju su, kako navode, dobili Viberom, a u kojoj se objašnjava šta radnice kladionica Bet Live i Petice Plus trebaju uraditi da spase svoje radno mjesto.

- Dobar dan, nadam se da ste svi dobro kao i vaši ukućani. Shodno novonastaloj situaciji te neizvjesnošću do kada će trajati ovo stanje, uprava firme je donijela sljedeću odluku. Svi djelatnici firme (centrala, voditelji, djelatnice na terenu) dužni su potpisati zahtjev za neplaćeni dopust.

Potpisivanjem ovog zahtjeva i dalje ostajete u radnom odnosu, ali zamrzavamo radno pravni status do okončanja pandemije, koja nadamo se neće dugo trajati. Jedino ovo je način očuvanja svih radnih mjesta, te se nadamo da ćete ozbiljno shvatiti ovu situaciju - piše u "uputama" Uprave.

Potom se navode detaljni koraci na koji način će radnice potpisati dokument u kojem "zahtjevaju" da ne primaju plaću tokom pandemije koronavirusa.

- Trebate upoznati sve vaše djelatnice da trebaju sutra biti u poslovnicama u 8.30 sati ujutro. Trebaju se spojiti na računar kladionice. Support će im poslati dva dokumanta "Obavijest" i "Zahtjev za neplaćeni dopust". Potrebno je da isprintaju "Zahtjev na neplaćeni dopust, isti popune, te potpišu. Vi ste dužni iste "Zahtjeve" pokupiti i dostaviti u centralu. Ukoliko ne možete sve "Zahtjeve" pokupiti sutra, dajemo vam i četvrtak da iste pokupite. Ukoliko imate poslovnica koje su u sklopu tržnih centara ili ugostiteljskih objekata kojima se ne može pristupiti recite djelatnicima neka dođu u prvu najbližu poslovnicu. Budući da nemate službena vozila, zovite prijatelje, poznanike, itd. Jednostavno, snalazite se - piše u poruci.

Navodno, još jedna kladionica uputila je sličan dopis svojim uposlenicama (SportPlus), od kojih traže da potpišu rješenje o neplaćenom odsustvu na dva mjeseca, uz "prijetnju" da "preduzeće ne ode u stečaj ili bude potpuno zatvoreno".

Redakcija Faktora pokušala je kontaktirati tri pomenute kladionice, ali se danas na naše pozive, na brojeve telefona koji su napisani na njihovim web stranicama, nisu javljali.

S druge strane iz kladionice Premier za Faktor su potvrdili da nije bilo otpuštanja radnika, niti radikalnijih poteza.

- Kao i svi drugi, pogođeni smo ovom krizom. Međutim, u Premier kladionica nije bilo sličnih poteza kao u nekim drugim kladionicama. Naši radnici će redovno dobijati plaće, dok smo u mogućnosti, jer u ovom trenutku niko ne zna koliko će ovakva situacija trajati - kazao je Toni Boras, iz ured za odnose s javnošću u sportskoj kladionici Premier.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.