open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
TK dobio odluku o privremenom finasiranju: SDA i DF razmatrali mjere, saznajemo zašto je budžet na čekanju
Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF), koalicionih partnera u Tuzlanskom kantonu, danas su održale konsultativni sastanak u prostorijama Skupštine TK. Tema su bile mjere koje bi trebala realizirati Vlada TK, a u skladu s tim i kreiranje kantonalnog budžeta za 2024. godinu. Sastanku su prisustvovali premijer i predsjednik Skupštine TK te predstavnici klubova SDA i DF-a.
12.12.2023. u 18:06
get url
text

VEZANI TEKST - DF definirao prioritete u TK: Izgradnja stadiona Tušanj, jačanje policije i civilne zaštite, Kampus...

- Razmijenili smo početne spiskove mjera i dogovorili da ćemo razgovore nastaviti za nekoliko dana na nivou predsjednika kantonalnih odbora. Trebamo sada kroz ministarstva proći predložene mjere, da vidimo mogućnost realizacije pa da dalje razgovaramo - kaže premijer TK Irfan Halilagić.

Inače, Vlada TK danas je usvojila odluku o privremenom finansiranju kantona za prva tri mjeseca naredne godine.

- Odluka o privremenom finansiranju nam daje prostor da planiramo i definiramo mjere u procesu usvajanja nacrta, a zatim i prijedloga budžeta za 2024. godinu. Dosta predloženih mjera od SDA i DF-a se poklapa. I SDA je potencirala sigurnosni aspekt, kroz jačanje Uprave policije, jačanje Civilne zaštite, a pored toga i neke socijalne mjere - dodaje Halilagić.

Kada je u pitanju budžet za narednu godinu, ministar finansija Suad Mustajbašić za Faktor je rekao da postoje precizne projekcije kada su u pitanju prihodi.

- Nacrt budžeta u odnosu na početnu formu, po pitanju prihoda značajno može promijeniti u dva elementa, jedan je da se vidi hoće li biti transfer sa nivoa Federacije Bosne i Hercegovine, a drugi je konačni rezultat ove fiskalne godine, odnosno da vidimo hoće li ostati novca koji možemo prenijeti u narednu godinu - kaže Mustajbašić.

Transfer s nivoa FBiH veoma je važan za TK, jer je u proteklim godinama iznosio 39 miliona KM. Jasno je da bi izostanak ovog vida podrške značio nedostatak novca za provedbu dijela politika koje su na listi želja koalicionih partnera u TK, a u ovom momentu nema garancija da će transfera biti.

- Nama je veoma teško planirati mjere bez da znamo šta se planira u budžetu FBiH. U proteklim godinama izdvajano je 200 miliona za niže nivoe vlasti, a nama je pripadalo 39 miliona. Ništa ne znamo o budžetu FBiH, hoćemo li imati taj iznos, nešto niži ili nećemo ništa, a razlika je velika. Koliko je budžet u konačnici toliko se možemo pokriti, a u ovom momentu mi ne znamo sve informacije - kaže za Faktor predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.