open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
TK je jedini kanton gdje će penzioneri dobiti jednokratnu pomoć od 100 KM, poznato kad je isplata
U sjedništu Vlade Tuzlanskog kantona, danas je potpisan sporazum koji je preduvjet za isplatu jednokratne novčane pomoći penzionerima iz TK s najnižom penzijom. Sporazum su potpisali ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Halil Subašić.
06.10.2023. u 12:24
get url
text

- Na ovaj način nastavljamo ono što smo počeli prošle godine, a to je isplata jednokratne pomoći penzionerima koji primaju najnižu penziju u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja iznosi 538,27 KM. U ovoj godini je novitet da će pomoć biti isplaćena i onima koji primaju srazmjernu penziju, odnosno penzionere koji dio penzije primaju u FBiH, a dio iz nekog drugog izvora, a taj iznos je manji od minimalne penzije. Jednokratna pomoć će biti isplaćena uz penziju za mjesec oktobar - rekao je danas ministar Alić.

Za ovu namjenu Vlada TK je izdvojila je nešto više od 3,7 miliona KM i taj novac će u najkraćem roku biti trensferiran Federalnom zavodu PIO/MIO.

- Procedura predviđa da sporazum proslijedimo resornom ministarstvu, koje će kontaktirati Ministarstvo finansija FBiH i pribaviti mišljenje, koje se dostavlja Vladi FBiH da bi dala saglasnost. Sredstva ćemo realizirati uz isplatu oktobarskih penzija - rekao je direktor Subašić.

On je dodao da se na ovaj način pomoći penzionerima nisu odlučivali drugi kantoni, ali da su sporazumi potpisani sa Gradom Jablanicom i Općinom Novo Sarajevo.

U FBiH ima oko 440 hiljada penzionera, a oko 60 posto njih prima najnižu penziju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.