open-navfaktor-logo
search
Nije šija, nego vrat
To je njima njihova borba dala: Narod i pravda i Naša stranka "zapošljavaju", svi drugi "uhljebljavaju"
Jedan od posljednjih slučajeva zapošljavanja ili uhljebljavanja, zavisi kako ko tumači, je u vezi s kadrovima Naše stranke. Konaković je ranije objasnio da oni u NiP-u imaju na zapošljavanje "pravo koje im je pripalo izbornim rezultatom"
02.08.2019. u 12:32
get url
text

-Deseci članova Naroda i pravde već obnašaju odgovorne funkcije jer nam je to pravo pripalo izbornim rezultatom. Podsjećam, 30.000 glasova u KS, samo nekoliko mjeseci nakon što smo formirali Narod i pravdu - napisao je na (gdje drugo) svom Facebook profilu predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković.

Povod za oglašavanje bio je Faktorov tekst objavljen 26. jula, o stranačkim zapošljavanjima u javnim preduzećima. Prvo se oglasila Kantonalna SDA u Sarajevu gdje su objašnjavali kako supruga bivšeg premijera Adema Zolja ne radi u Zavodu zdravstvenog osiguranja, a potom se oglasio i Konaković. 

Demagoški i populistički pristupio je Konaković cijeloj priči. Klasičnom zamjenom teza, gdje kada Narod i pravda zapošljavaju, to je "pravo koje im je pripalo izbornim rezultatom", a kada to rade druge stranke, e to je onda "uhljebljavanje".

 

Šta znači "uhljeb" i "uhljebljavanje"? Ovo su riječi koje su se počele koristiti prije pet-šest godina u susjednoj Hrvatskoj, i vođene su, a i danas se vode polemike o tačnom značenju. Vrlo brzo primile su se i na bh. političkoj sceni, i uglavnom posmatraju se negativno.

Tako se na internetu mogu naći definicije u kojima se navodi da je "uhljebiti, postaviti na neku stvarnu ili izmišljenu poziciju osobu koja često nema stručne i profesionalne kvalifikacije, a na to se mjesto postavlja zbog rodbinske, zavičajne, prijateljske ili stranačke pripadnosti ili podobnosti". "Uhljeb, osoba koja je nekvalificirana i nesposobna za ispunjavanje posla za koji je plaćena, a zaposlena je zahvaljujući političkim ili rodbinskim vezama, bez realnih zasluga". Glagol uhljebiti ima značenje "osigurati sebi ili kome drugome posao ili zaradu" bez obzira na sposobnosti. "Uhljebi, svi oni koji plaću primaju iz državnog budžeta", i tome slično.

Jedan od posljednjih slučajeva zapošljavanja ili uhljebljavanja, zavisi kako ko tumači, je u vezi s kadrovima Naše stranke. Ministar komunalne privrede u Vladi Kantona Sarajevo Srđan Mandić (Naša stranka), na upit Faktora da li je u njegovom ministarstvu zaposlena Amela Topuz- Bajraktarević, vijećnica Naše stranke u Općini Novi Grad, ako jeste na koju poziciju i da li je bila provedena konkursna procedura, dao je sljedeći odgovor: 

-Amela Topuz-Bajraktarević je angažovana po osnovu ugovora o djelu na period 10. 06. 2019 do 10. 09. 2019. godine na poslovima koji se odnose na obradu i korištenje podataka u softverskom sistemu elektronske pisarnice i implementacije sistema OWIS radi osiguravanja jedinstvenog i pravilnog načina postupanja u sistemu, zatim, uređenje i ažuriranje službene web stranice Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture, ali i druge poslove po ukazanoj potrebi. Napomene radi, ovo ministarstvo već punih deset mjeseci nema popunjeno radno mjesto tehničkog sekretara u skladu sa važećim Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta, a za koje su planirana finansijska sredstva u budžetu. Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture će do kraja trećeg kvartala tekuće godine predložiti Vladi Kantona Sarajevo novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, te u skladu sa tim kao i pozitivnim propisima vršiti prijem državnih službenika i namještenika uz prethodne saglasnosti Vlade Kantona Sarajevo. Ovo iz razloga podkapacitiranosti Ministarstva, ali i nekompetentnosti i nekooperativnisti pojedinih saradnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.