open-navfaktor-logo
search
Potvrdio za Faktor
Tokić: U toku pregovori o formiranju nove većine u TK, sve će se znati vrlo brzo
U toku su pregovori o programu rada nove većine u Skupštini Tuzlanskog kantona, a ukoliko pregovori budu uspješni, uslijedit će zahtjev za smjenu Vlade Tuzlanskog kantona na čijem je čelu Irfan Halilagić iz Stranke demokratske akcije (SDA).
12.10.2023. u 12:15
get url
text
Husein Tokić
Husein Tokić

- Radimo usaglašavanje programa, dogovaramo šta ćemo raditi kako bi podigli životni standard građana u TK. Nakon usaglašavanja većih razvojnih projeketa, prešli bi u drugu fazu, a to je usaglašavanje u vezi pozicija unutar izvršne vlasti - rekao je za Faktor Husein Tokić, kantonalni zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine.

On kaže da pored SD-a u pregovorima učestvuju stranke Trojke, okupljene oko Socijaldemokrataske partije (SDP), a to su Pokret demokratske akcije (PDA), Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS), koje u Skupštini TK imaju 15 zastupnika.

S obzirom da je minimalan broj potreban za većinu 18, kaže da bi još neki zastupnici trebali postati dio nove većine, a išli bi u paketu sa zastupnicima SD-a, kojih su trenutno dvojica.

- Ukoliko se usaglasimo oko programa imat ćemo i više ruku nego što je potrebno za većinu u Skupštini TK. Sve će biti završeno u narednih nekoliko dana, jer mi na tome radimo intenzivno već mjesec. Ukoliko se dogovor postigne ići će incijativa za sazivanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj ćemo predliožiti smjenu Vlade TK - zaključio je Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.