open-navfaktor-logo
search
Protest radnika
Tokom protesta na premijera KS fizički nasrnuo demonstrant pa se Forto vratio u zgradu Vlade
Nakon što se nepozvan pojavio na protestnom skupu radnika Koordinacije osam sindikata u Kantonu Sarajevo, na premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu fizički je nasrnuo jedan od učesnika skupa.
14.12.2022. u 11:12
get url
text

VEZANI TEKST - Radnici poručili Vladi KS: Vi ste sluge narodu, a ne gazde; možemo paralizovati kanton za sat

Spriječen je veći incident zahvaljujući redarima protestnog skupa i policiji koja je bila odmah pored premijera.

- Prije svega želim reći da je sindikalna borba nešto što Vlada podržava. Njihovi zahtjevi su nama jako poznati. Ono oko čega se najviše govori u ovom trenutku su dvije stvari - povećanje plaća i isplata jednokratne pomoći.

Vlada KS u ovom trenutku nije u mogućnosti isplatiti jednokratnu naknadu. Mi smo povećali osnovicu početkom godine.

Svi ovi sindikati su dobili nove kolektivne ugovore - objašnjavao je Forto.

VEZANI TEKST - Forto se pokušao obratiti radnicima, oni ga izviždali i poručili: Hoćemo pare, a ne govore

Nakon izjave, Edin Forto se udaljio sa skupa koji su osim redara osiguravali i policajci. 

Forto se pokušao obratiti i radnicima, a ne samo medijima, ali su ga oni izviždali i poručili da žele novac, a ne obraćanja. 

Nakon završenih protesta oglasili su se iz Koordinacije Sindikata ističući da sindikalisti nisu fizički nasrnuli na premijera.

- U srijedu, 14. 12. 2022. godine od 10 do 11 sati ispred zgrade Vlade KS održan je mirni protestni skup na kojem je više od 2.000 radnika iskazalo opće nezadovoljstvo zbog odnosa Vlade KS po pitanjima poštivanja Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, povećanja plaća radnicima u 2023. godini i isplate jednokratne novčane pomoći radnicima u 2022. godini.

Na skupu se nenajavljen pojavio premijer Edin Forto, koji je pitao da li organizatori žele da se obrati radnicima. Nakon što su ga radnici izviždali, napustio je skup. Jedna osoba koja je samoinicijativno došla na skup i ista nije član niti jednog od osam sindikata (podaci poznati policiji), verbalno je vrijeđala premijera KS i pokušala da ga fizički napadne, ali je brzom reakcijom redara i policije, fizički kontakt spriječen. Molimo vas da ovaj demanti objavite imajući u vidu da su pojedini mediji objavili netačne informacije - saopćio je predsjednik Koordinacije Saudin Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.