open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Toplane sa sistema isključile 2.400 korisnika: Mogu li građani "ugasiti" grijanje u potpunosti
Kako je za Faktor pojasnio Ženja Ljubuškić iz Toplana, 1.200 korisnika isključeno je na lični zahtjev, a 1.200 zbog neizmirenih obaveza prema ovom preduzeću za isporučenu toplotnu energiju i pruženu uslugu zagrijavanja
06.09.2019. u 21:05
get url
text

Sa sistema centralnog zagrijavanja KJKP Toplane su isključile 2.400 korisnika.

Kako je za Faktor pojasnio Ženja Ljubuškić iz Toplana, 1.200 korisnika isključeno je na lični zahtjev, a 1.200 zbog neizmirenih obaveza prema ovom preduzeću za isporučenu toplotnu energiju i pruženu uslugu zagrijavanja.

- Kao razlozi za privremeno isključenje sa sistema centralnog grijanja najčešće se navode odsustvo i neboravak u prostoru, trenutne sanacije i rekonstrukcije objekata – pojašnjava Ljubuškić, ističući da se to odnosi samo na kraći period.

KJKP Toplane – Sarajevo d.o.o. na svom sistemu centralnog zagrijavanja u Kantonu Sarajevo imaju oko 53,6 hiljada korisnika.

- Zakonom o komunalnim djelatnostima određeno je da korisnik ne može otkazati korištenje komunalne usluge ako to tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju, odnosno ako bi se time ugrozio kvalitet korištenja i standard drugih korisnika, te ako bi se time negativno utjecalo na okoliš. Uredbom o općim uvjetima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne regulisano je da se korisnik usluge ne može izdvojiti iz sistema bez saglasnosti ostalih korisnika u objektu i davaoca usluge, te je korisnik koji podnosi zahtjev za privremeno izdvajanje stambenog/poslovnog prostora iz toplifikacionog sistema dužan osigurati saglasnosti ostalih vlasnika/korisnika prostora u objektu – kazao je Ljubuškić.

Ranije su korisnici Toplana morali plaćati 40 posto računa i nakon isključenja sa sistema grijanja, ali sada je situacija drugačija.

- Prema Rješenju Konkurencijskog vijeća BiH, KJKP Toplane  - Sarajevo d.o.o. su od juna 2018. godine obustavile fakturisanje fiksnog dijela cijene koji se do tada fakturisao za privremeno isključene prostore, koji  je iznosio  do 40 posto, što je zavisilo od vrste i položaja objekta, a odnosio se na zakup kapaciteta, njegovo funkcionalno održavanje i indirektno minimalno zagrijavanje, gubitka toplote  u instalacijama grijanja objekta, kao i povećanih troškova u cilju osiguravanja kvalitetnog zagrijavanja stanova koji nisu isključeni – pojanšnjava Ljubuškić.

Ističe kako su Vlada KS i Toplane Sarajevo pokrenule Upravni spor pred Sudom BiH, radi poništenja Rješenja Konkurencijskog vijeća BiH koji je još uvijek u toku.

- Svako samoinicijativno isključenje sa sistema centralnog grijanja je protivno zakonskim propisima i protiv prekršilaca podnosimo prijave komunalnoj inspekciji - podsjetio je Ljubuškić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.