open-navfaktor-logo
search
Manifestacije
Tradicionalna Dova za domovinu 4. augusta na platou Ratne džamije na Igmanu
Tradicionalna Dova za domovinu, u okviru manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023.", bit će održana u petak, 4. augusta, na platou Ratne džamije na Igmanu.
28.07.2023. u 09:58
get url
text

Džuma-namaz, kao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predvodit će Mustafa Spahić, a Dovu za domovinu Bosnu i Hercegovinu proučit će Nesib-ef. Hadžić, glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

- Tradicionalno se okupljamo kako bismo spriječili zaboravu da uzme svoj danak i zaboravimo jedne od najsvjetlijih trenutaka u historiji Bosne i Hercegovine. Okupljamo se i da bismo evocirali sjećanje na izgradnju Ratne džamije, kao i na predanost vojnika da je izgrade u vrijeme kada su agresori sve naše dzamije na teritoriji Bosne i Hercegovine, koji su kotrolisali, porušili. Okupljamo se da zajednički iskazujemo ljubav prema domovini i da proučimo Dovu za domovinu, da molimo Boga da nam pomogne da je sačuvamo i u njoj slobodno živimo kao muslimani - izjavio je Nesib-ef. Hadžić za Agenciju MINA.

Mevludski program i zikr na Igmanu bit će upriličeni u četvrtak, 3. augusta, između akšam i jacije-namaza.

Program će izvesti vojni imami i imami sarajevskog medžlisa. Gost predavač je Sulejman-ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, a zikr će predvoditi šejh iz nakšibendijske tekije Haris-ef. Hadžić.

Program u petak, 4. augusta, počinje u 12.00 sati.

Manifestacija "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023." kao i prethodnih godina, ima za cilj evocirati uspomene na teške godine borbe protiv agresora te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe od 1992. do 1995. godine.

Igman, kao nikada zauzeta teritorija pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, odigrao je ključnu ulogu u odbrani Sarajeva, a time i odbrani Bosne i Hercegovine u cijelosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.