open-navfaktor-logo
search
U zgradi Rijaseta
Tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića: Baklava i kafa za goste, bajram-banka za najmlađe
Nakon centralna bajramske svečanosti održane jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima upriličeno je tradicionalno čestitanje kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.
28.06.2023. u 10:19
get url
text

Tradicionalno bajramsko čestitanje prvog dana Kurban-bajrama organizirao je reisu-l-ulema i bit će održano do 14 sati.

Reis je, uz razgovor s prijateljima i poznanicima, goste, među kojima su bile i poznate ličnosti, počastio kafom, sokom i nezaobilaznom baklavom.

Među onima koji su došli na čestitanje bilo je i djece koju je reis Kavazović darovao bajram-bankom.

Bivši banjalučki muftija Edhem-ef. Čamdžić tokom prijema je kazao da je kod Bošnjaka običaj da se povodom Bajrama posjeti "najstariji u selu, u mahali, čaršiji, a pogotovo reisu-l-ulema".

- Reisu-l-ulema izuzetno stabilno vodi, kormilira, bosanskom lađom. Pozivam Bošnjake da se posebno u ovim mubarek danima, posebno političare, da se ne prepiru, da uđemo u ovu bosansku lađu, da budemo zajedno. Kad smo svi zajedno, da budemo zajedno i s drugima, da čuvamo ovu našu Bosnu - poručio je muftija.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana.

{$galerijaFotografija}

IMG_20230628_093337.jpg
1 od 23
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.