open-navfaktor-logo
search
Godišnjica stradanja 23. juna
Traga se za 42 nestalih iz Kalinovika: Porodice pozivaju Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv Lalovića i Govedarice
AUTOR: Fena
18.06.2024. u 16:05
get url
text
Obilježavanje godišnjice u Kalinoviku/Arhiv
Obilježavanje godišnjice u Kalinoviku/Arhiv
Udruženje članova porodica nestalih s područja općine Kalinovik "Istina-Kalinovik '92" će 23. juna obilježiti 32. godišnjicu stradanja civila bošnjačke nacionalosti u Kalinoviku.
Udruženje "Istina-Kalinovik '92" podsjeća da se još traga za 42 nestala iz Kalinovika, te da su ključni počinioci zločina nad civilima iz kriznog štaba na slobodi u Srbiji. Udruženje poziva Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu protiv Gruje Lalovića i Boška Govedarice koji su planirali i komandovali etničko čišćenje civila i formiranje logora.
Udruženje podsjeća i da niko nije snosio odgovornost za podizanje murala i spomenika osuđenom ratnom zločincu – bivšem komandantu VRS-a Ratku Mladiću u Kalinoviku. Udruženje apeluje na Tužilaštvo BiH da pokrene istragu, podsjećajući da je prema izmjenama Krivičnog zakona koje je 2021. nametnuo visoki predstavnik u BiH veličanje ratnih zločinaca nezakonito i kažnjivo.
Udruženje podsjeća i da su sva mjesta stradanja i mučenja nesrpskih civila – JU Osnovna škola "Ljutica Bogdan", logor Barutni magacin i druga stratišta na području Kalinovika i Foče neobilježena.
- Podsjećamo i da je Sud BiH pravosnažnim presudama za zločine u Kalinoviku osudio Ratka Bundala na 22, Neđu Zeljaju na 15, Đorđislava Aškrabu na sedam, Novicu Tripkovića na sedam godina, Slavka Lalovića na pet godina,Dalibora Krstovića na devet godina zatvorske kazne. Do sada ukupno presuđeno 93 godina zatvora za zločine u Kalinoviku. Također, Haški tribunal (ICTY) za zločine u Kalinoviku i Foči osudio Dragoslava Kunarca Žagu na 28 godina zatvora - navodi se u saopćenju Udruženja članova porodica nestalih s područja općine Kalinovik.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.