open-navfaktor-logo
search
Nadležni ministri
Tragediju na Ilidži koriste u političke svrhe: Zašto niko ne pita Jusku i Čamparu za odgovornost?
U Maloj aleji na Ilidži danas se okupio veliki broj građana kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog ubistva sugrađanina koje se u utorak navečer dogodilo u naselju Otes.
18.11.2020. u 14:16
get url
text

Pored ubijenog mladića, dvije osobe su još povrijeđene, a za ubistvo i napad se sumnjiče migranti, koji su još uvijek u bjekstvu.

Skupu su prisustvovali i zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović i SBB-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Dževad Poturak.

VEZANI TEKST - Protest na Ilidži nakon ubistva u naselju Otes: Traže da se migranti uklone sa ulica

Poturak je odgovornost za evidentno narušenu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo fakturisao ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, propustivši spomenuti nadležnost, a samim tim i odgovornost njegovog stranačkog kolege, ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismira Juske. I komesara MUP-a KS Nusreta Selimovića!?

Na istu adresu je odgovornost za postojeću sigurnosnu situaciju fakturisao i Magazinović, koji je poručio ministru sigurnosti BiH da "iskoristi svoju političku moć i osigura sigurnost građanima Sarajeva".

- Ne znam da li treba da uplašene majke za sigurnost svoje djece dođu pred Vijeće ministara da bi shvatili koliko je situacija izmakla kontroli. Svi vidimo da se Sarajevu sprema krajiški scenarij – upozorio je Magazinović u izjavama medijima.

Najavio je Magazinović da će se, ukoliko Vijeće ministara BiH i Ministarstvo sigurnosti hitno ne reagiraju, građani sami organizirati.

Iako je sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova KS, te iako Ministarstvo sigurnosti u tom kontekstu nema nikakve operativne nadležnosti, i Magazinović je propustio spomenuti eventualnu Juskinu odgovornost za narušenu sigurnost. Ta činjenica ne iznenađuje, uzimajući u obzir tradicionalni otklon SDP-a kada su u pitanju kritički osvrti na račun SBB-a i kadrova te stranke.

Sigurnost građana u Unsko-sanskom kantonu je već godinama ugrožena, a posljednja dešavanja ukazuju da bi situacija mogla eskalirati i u Kantonu Sarajevo. Uprkos činjenici da su ova dva kantona u FBiH, Magazinović je nekako uspio izbjeći spominjanje odgovornosti federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Uostalom, kao i Poturak, čijem je stranačkom šefu Čampara odnedavno, otako su zakopali ratne sjekire, uzdanica bh. politike. 

VEZANI TEKST - Čamparina saradnica "propjevala" u FUP-u: Kako nastaju anonimne krivične prijave

Umjesto da svoje kapacitete i resurse usmjeri ka stvaranju odgovarajuće sigurnosne situacije u FBiH, Čampara je okupiran smjenom Vlade Kantona Sarajevo, imenovanjem sebi bliskih osoba na pozicije u vlasti, te, sudeći prema tvrdnjama njegovih saradnika u iskazima Federalnoj upravi policije (FUP) i Tužilaštvu Kantona Sarajevo, pisanjem "anonimnih" krivičnih prijava i uređivanjem internet-portala u vlasništvu porodice njegove savjetnice Mirele Bubalo, a namijenjenog za obračun sa političkim oponentima.

Uprkos vrlo ozbiljnim optužbama na račun krivičnog djela lažno prijavljivanje, te uprkos činjenici da trenutno obnaša tri dužnosti u institucijama vlasti, Čampara se formalno ne odriče niti jedne od njih, iako je evidentno da se suštinskim djelovanjem u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH baš i ne bavi previše.

Dok je policija RS-a, a što uključuje i Žandarmeriju, vrlo intenzivno učestvovala u prebacivanju migranata sa područja RS-a u Unsko-sanski kanton, Čampara se ni tada nije oglašavao. Valja napomenuti da je prilikom formiranja iste te Žandarmerije u RS-u, Čampara bio jedini zvaničnik iz Sarajeva koji u postupku ministra Dragana Lukača i njegovog SNSD-a nije vidio ništa problematično. Kada su ga mediji s vremena na vrijeme pitali za migrantsku krizu, Čampara je izjavljivao kako je "FUP spreman ako kantonalna policija zatraži pomoć". Međutim, kao ministar unutrašnjih poslova FBiH Čampara sam nije inicirao saradnju, niti se trudio naći načina da se uključi u rješavanje pitanja migrantske krize. 

VEZANI TEKST - Čampara smatra da postrojavanje Žandarmerije u RS-u služi u dnevno-političke svrhe

Na Ilidži se ugasio jedan mladi život. Najmanje što bilo kome treba u ovoj situaciji je politiziranje. A ako se već poziva na odgovornost, Poturak i Magazinović bi valjda trebali krenuti od onih koji zaista jesu nadležni. U prvom redu od komesara MUP-a KS Nusreta Selimovića i ministra Ismira Juske, a potom i Aljoše Čampare kojeg je migrantska kriza, kao uostalom i većina drugih stvari iz domena sigurnosti i policije, u potpunosti zaobišla. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.