open-navfaktor-logo
search
Čišćenje snijega
Tragom poziva premijera Forte: Gdje su lopate i ko ih je dužan osigurati u zgradama?
Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pozvao građane da se uhvate lopata i očiste snijeg ispred svojih stanova i objekata, građani koji žive u zgradama su ostali u nedoumici ko te lopate treba da nabavi?!
23.01.2023. u 18:57
get url
text

Prema Zakonu o komunalnoj čistoći, građani Kantona Sarajevo su dužni očistiti snijeg ispred i oko svojih stanova, poslovnih objekata, na što ih je podsjetio i Forto.

- Pozivamo da, kako zakon predviđa, očistite snijeg na trotoarima ispred svojih zgrada - napisao je permijer KS, zbog čega smo pokušali provjeriti gdje se mogu naći te lopate i ko ih mora osigurati.

Glasnogovornik Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad za Faktor je rekao da to nije dužnost ovog preduzeća, već upravitelja zgrada, zbog čega smo kontaktirali privredno društvo OKI upravitelj. Iz ovog privrednog društva su nam kratko kazali da oni zgradama "osiguravaju lopate samo po zahtjevu predstavnika zgrade", kao što je slučaj i sa čišćenjem snijega. 

Dakle, kako bi stanari zgrada u Kantonu Sarajevo ispunili obaveze predviđene Zakonom o komunalnoj čistoći, odnosno očistili snijeg oko svoje zgrade, mogu pozvati upravitelja da to uradi, ali tu uslugu upravitelji naplaćuju dodatno.

Također, stanari mogu sami očistiti snijeg, a lopate je dužan predstavnik stanara potraživati od upravitelja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.