open-navfaktor-logo
search
Bez SDA ne može
Traju pregovori o formiranje vlasti u HNK, čeka se rasplet na federalnom nivou
Pregovori o formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) još traju, a po svemu sudeći, pitanje vladajuće većine u HNK ovisit će o rapsletu postizborne križaljke na federalnom nivou.
01.02.2023. u 15:18
get url
text

- Kada su pregovori o pitanju vlasti u HNK, cijeli proces političkih razgovora je usredotočen na ono što se događa na federalnom nivou. Očekujemo da bi već danas ili sutra trebali biti potvrđeni svi kandidati koji su nominirani za mjesto predsjednika, odnosno potpredsjednike Federacije. Poznato vam je da je Centralna izborna komisija već potvrdila nominaciju Refika Lende (SDA), za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i Lidije Bradare (HDZ BiH) iz reda hrvatskog naroda, a Igor Stojanović (SDP BiH) je prikupio dovoljan broj potpisa i njegova nominacija za člana iz reda srpskog naroda je trenutno u obradi - izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović (HDZ BiH).

Nakon imenovanja predsjednik FBiH i njegovih zamjenika, dodao je Martinović, slijede razgovori koji se tiču imenovanja premijera i članova Vlade Federacije BiH.

- Određenih političkih previranja ima, posebno u dijelu "Osmorke" ili "Sedmorke" i vidjet ćemo šta će se događati u budućnosti. Ono što je naša pozicija u HNK je da smo malo zastali zbog određenih pitanja koje treba prvenstveno riješiti u Srednjobosanskom kantonu, a onda ćemo vidjeti kako će se ta priča završiti u HNK. Naše opredjeljenje je da dio uspostave vlasti, imenovanje mandatara i vlade u ovom kantonu dovršimo u pristojnom i razumnom roku - kazao je Martinović novinarima uoči početka sjednice Skupštine HNK.

Bez SDA ne može

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Džafer Alić (SDA) je potvrdio kako od samog završetka izbornog procesa traju međustranački razgovori o formiranju vlasti na nivou HNK.

- Ono što mogu kazati je da smo mi od samog završetka izbornog procesa imali par pregovora i razgovora s akterima u postojećem sazivu Skupštine i mislim da malo po malo dolazimo do nekog zajedničkog programa i ciljeva gdje bi smo mogli kazati da ćemo u budućnosti imati adekvatnu vladu. Trenutno je rano govoriti kakav će biti sastav buduće vlade - smatra Alić.

Osvrnuo se i na događanja na federalnom nivou, kazavši kako previranja unutar stranaka "Osmorke" pokazuju da je na federalnom nivou "potrebna široka koalicija koja može iznijeti izazove koji će se u budućem periodu pred njih postaviti" i da je u toj priči SDA neizostavan faktor.

Programska koalicija

Zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNK Ismet Lulić potvrdio je kako županijska stranačka organizacija ima slobodu razgovarati sa svim stranama.

- Klasičnih pregovora nema još, ali razgovaramo. Stav SDP-a od prije dva dana je takav da razgovaramo sa svima, nemamo više tu blokadu i imamo slobodu, kao kantonalna organizacija, da razgovaramo sa svima, a ne isključivo s partnerima s nivoa Federacije i Vijeća ministara. Naravno, odluke će donijeti Glavni odbor SDP-a, a mi ćemo nakon ove sjednice krenuti u još jednu rundu pregovora sa svim strankama koje su zastupljene u Skupštini i nadam se da ćemo jako brzo dobiti novu vladu - izjavio je Lulić.

On je dodao kako SDP BiH "nema luksuz ostati u opoziciji".

- Nismo izborni pobjednici, to je HDZ BiH i od njih ovisi dinamika i formiranje nove vlade. Stav SDP-a je da nemamo luksuz da ostanemo u opoziciji, preuzet ćemo odgovornost za stanje u kantonu, ukoliko to bude programska priča. Na tragu ovoga što smo do sada razgovarali vidimo da je i sa strane HDZ-a BiH to zaista otvoreno, oni žele pričati o programu i konkretnim mjerama. Zainteresirani smo, ali ne po svaku cijenu. Ako bude programska priča, SDP će participirati u novoj vladi - zaključio je Lulić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.