open-navfaktor-logo
search
Savez FBiH
Trakić: Na sutrašnjoj sjednici Upravnog odbora o kandidatima za novo rukovodstvo penzionera
Sjednica Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH održat će se sutra u Sarajevu, a na njoj će biti predočena lista kandidata za novo rukovodstvo Saveza u naredne četiri godine. 
26.04.2022. u 20:51
get url
text

Predsjednik će biti iz Sarajeva 

Prema riječima Mustafe Trakića, člana Upravnog odbora Saveza, konačnu riječ na predložene kandidate će dati Skupština koja će se održati 5. maja u Fojnici.

VEZANI TEKST - Trakić: Novi predsjednik će se morati više boriti za penzionere, nema branjenja vlasti

- Na stolu će biti prijedlozi za članove novog Upravnog i Nadzornog odbora, predsjednika Skupštine Saveza, ali i predsjednika UO koji je ujedno i predsjednik Saveza. Predsjednika Nadzornog odbora daje Zeničko-dobojski kanton, predsjednika Skupštine predlaže Tuzlanski kanton, a predsjednika Upravnog odbora Saveza predlaže Kanton Sarajevo.

Kao što je poznato, za predsjednika UO se uvijek bira čovjek iz Sarajeva. Oni će biti delegirani 5. maja na Izbornoj skupštini u Fojnici - govori nam Trakić koji je i predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Trakić se osvrnuo i na povećanje penzija koje ide sa aprilskim penzijama 5. maja kao i načinu na koji se došlo do izračuna postotka povećanja.

Umjesto prehrambenih artikala, avioni, kamioni 

- Umjesto obećavanih osam posto, penzije će se kod redovnog usklađivanja povećati za 7,3 posto i taj podatak je izbacila statistika, a mi smo rekli i znamo da je statistika grana koja se bavi netačnim podacima. U posjeti Savezu udruženja penzionera ZDK boravili su Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO FBiH, Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike, i aktuelni predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

Prenijeli smo im ogorčenje i razočarenje penzionera iz našeg kantona jer kod izračuna postotka povećanja penzija nisu uvaženi troškovi života, prehrambeni artikli koje smo tražili, režijski troškovi, plaćanje lijekova. Tu su bili "avioni, kamioni, namještaj, vozila" - priča nam Trakić.

Kazao je kako će uz aprilske penzije povećanje od po 7,3 posto biti isplaćeno i retroaktivno za januar, februar i mart, ali i podsjetio da će u julu penzioneri sa junskim penzijama dobiti povećanje od 3,5 posto.

Ova povećanja se ne odnose na nosioce najviših penzija, a koje su 2.174 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.