open-navfaktor-logo
search
Penzioneri u FBiH
Trakić: Penzije će se 15. aprila uskladiti za osam posto, a vanredno povećanje očekujemo do kraja juna
Izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranja potvrđene su u Domu naroda Parlamenta Federacije, a koje donose povoljnije uvjete za vanredno povećanje penzija u Federaciji. Međutim, iz Vlade Federacije FBiH još nisu precizirali kada penzionerska populacija koja broji više od 430.000 osiguranika može očekivati vanredno povećanje i u kojem procentu.
02.03.2022. u 19:38
get url
text

Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, za Faktor kaže kako se zbog kašnjenja budžeta FBiH vanredno povećanje može očekivati tek u junu, tačnije isplata sa julskim penzijama.

- Redovno usklađivanje penzija prema našim provjerenim informacija ide sigurno osam posto. To je 15. aprila uz majsku penziju i to restroaktivno od 1. januara. A vanredno povećanje penzija očekujemo u procentima od četiri do 4,5 posto, a koje se ne može dogoditi prije juna zbog kašnjenja sa usvajanjem budžeta FBiH u Parlamentu FBiH.

Tačno je da smo prvobitno tražili da se penzije vanredno povećaju prije 15. aprila, ali sada nam je jasno da je to nemoguće, jer za povećanje penzija treba budžet. Tu je i obiman posao koji čeka Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Zbog svega očekujemo do kraja šestog mjeseca vanredno povećanje, isplatu uz julsku penziju. Tu nema retroaktivnog isplaćivanja od januara jer se ne radi o usklađivanju, već o vanrednom povećanju - govori nam Trakić.

Mustafa Trakić 

Kaže kako ih zovu penzioneri i pitaju kada će penzije biti povećane.

- Mnogo je takvih poziva, a što je razumljivo zbog situacije u kojoj smo, kontinuiranih poskupljenja. Međutim, ono što me čudi, jesu pozivi onih sa najvišim penzijama koji pitaju hoće li se i njima podizati penzije. Rekao sam im da neće.

Pratili smo sjednicu Doma naroda FBiH kod usvajanja izmjena Zakona o PIO-u, sramotno je da je došla polovina delegata na sjednicu, ali eto važno je da je zakon usvojen - kazao nam je Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.