open-navfaktor-logo
search
Saznajemo
Trakić: Penzije u Federaciji će se redovno uskladiti za 7,33 posto
Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, za Faktor je kazao da će se prema informacijama koje su oni dobili penzije redovno uskladiti u ovoj godini za 7,33 posto.
15.04.2022. u 13:04
get url
text

- Danas se donosi odluka o redovnom usklađivanju penzija u Federaciji BiH. Provjerena informacija koju mi imamo jeste da će se penzije uskladiti za 7,33 posto, a ne kako je ranije najavljivano za osam posto, uz obećanje da će uz vanredno povećanje penzija koje će biti za neka dva mjeseca tih 0,7 posto biti namireno - rekao nam je Trakić i dodao:

- Nas boli što povećanje nije za osam posto. Penzioneri u Zeničko-dobojskom kantonu su ogorčeni, razočarani jer sam ja i predsjednik Saveza penzionera ZDK.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, redovno usklađivanje penzija je svake godine 15. aprila, te se isplaćuje u maju uz aprilsku penziju, i to retroaktivno od 1. januara. Dakle, uz penziju za april, penzioneri će u maju dobiti razliku za januar, februar i mart.

Pojašnjenja radi, ako je usklađivanje (povećanje) penzija za 7,33 posto, onda će penzionerima koji imaju najnižu penziju 382 KM, ona biti povećana za 28 KM, pa će iznositi 410 KM. Uz to će po 28 KM dobiti za januar, februar i mart. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.