open-navfaktor-logo
search
Penzioneri
Trakić: Povećanje januarskih penzija u FBiH od pet do sedam posto, sramna odluka Vlade FBiH, svijetla tačka Vlada TK
Januarske penzije u Federaciji koje se isplaćuju u februaru, mogle biti biti povećane od pet do sedam posto, kazao je za Faktor Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.
28.12.2023. u 07:42
get url
text

Kaže da je njima tako usmeno rečeno iz nadležnih institucija.

- Oni su obećali akontativno od januara povećanje penzija. Ne znamo ni koliko. Sve je to na riječima, nemamo ništa na papiru. Procenti se kreću od pet do sedam posto. Nećemo biti zadovoljni s tim, zato smo mi rekli da ćemo tražiti vanredno povećanje nakon toga.

Ako bude od pet do sedam posto, pravi procenat ne znam, pa to nije ni 10 posto inflacije. Tražimo jednu pomoć za ovu globalnu inflaciju kako bi je premostili penzioneri jer njih interesiraju tri stvari. To su režijski troškovi, prehrambeni artikli i lijekovi - govori Trakić.

Kaže kako je situacija takva da je 2018. godine, s obzirom na tadašnje cijene hrane i režija, bila vrijednija penzija od 321 KM koliko je iznosila najniža, od današnje najniže koja je 538 KM.

- To su kazali i ekonomisti. Šta ćete sa 538 KM u sadašnjim okolnostima kada uzmete poskupljenje hrane koje ne prestaje. Tačno je da struja početkom naredne godine neće biti skuplja za domaćinstva, ali hoće za privrednike i oni će to "fakturisati" nama kroz povećanje cijena svojih proizvoda. Očekujemo novi udar.

I pored svega toga Vlada FBiH je našla za shodno da izglasa pomoć za uposlenike u javnom sektoru, u ovoj godini od 1.260 KM. Sramno je to, a penzionerima ide pomoć EU-a od 364 KM, najugroženijim i šta su sve morali proći da bi je dobili. Nas penzionere su pomnožili sa nulom - ogorčen je Trakić.

Kaže kako je u moru sramnih odluka jedina svijetla tačka odluka Vlade Tuzlanskog kantona.

- Vlada TK je ponovo prepoznala svoje penzionere sa 100 KM. Neka je na sramotu Vladi Zeničko-dobojskog kantona koja je donijela odluku o isplati novčane naknade u iznosu od 350 KM za oko 9.000 zaposlenih na budžetu ovog kantona... Za penzionere se nije moglo naći ni po 10 KM. Ti kantoni su države, republike, imaju svoje vlade, premijere - kazao je Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.