open-navfaktor-logo
search
Savez penzionera ZDK
Trakić: Uvjeti za dodjelu jednokratne pomoći EU odnose se na sadašnje penzije
Redakciji Faktora su se obratili penzioneri koji su i dalje u nedoumici na osnovu kojih parametara će njima biti dodijeljena jednokratna pomoć za subvencioniranje energenata, a koje je osigurala Evropska unija.
18.11.2023. u 21:28
get url
text

U javnom pozovu koji je završen 10. novembra i dalje kod treće kategorije stoji da će pomoć moći ostvariti domaćinstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na penziju po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za 12.mjesec 2022. godine prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i to pod uvjetom da nisu korisnici srazmjerne penzije sa inostranstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva tokom 2022. godine nije ostvario dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

U decembru 2022. godine zagarantovana penzija je iznosila 531 KM a sada minimalna iznosi 538 KM.

Federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića smo upitali da li će se kod dodjele pomoći ugroženim domaćinstvima kod kategorije penzionera držati upute da pravo na pomoć imaju penzioneri čije penzije ne prelaze iznos zagarantovane penzije iz decembra 2022. godine. Te da li je upoznat s tim da ukoliko se budu držali tih stavki da niko od penzionera neće dobiti pomoć.

Delić nije odgovorio na naš upit iako za sebe voli u javnosti reći kako je uvijek "dostupan, transparentan i otvoren za novinarska pitanja".

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona je za Faktor kazao kako su se o ovim dilemama informirali kod nadležnih.

- Mi smo se informirali direktno u Vladi Federacije BiH, u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike. Imamo njihovo pojašnjenje da se uvjeti za dodjelu jednokratne pomoći odnose na sadašnja primanja penzija. Ne na penzije iz decembar 2022. godine, nego na trenutnu iznos penzije, minimalnu koja je 538,27 KM i 642,40 KM koliko je zagarantovana.

Dakle da bi neko dobio pomoć penzija ne smije preći iznos sadašnje zagarantovane penzije koja je 642,40 KM. Stopostotna uvjeravanja imamo da će tako biti - kazao nam je Trakić.

Dodaje da su upravo ovakva pitanja imali od penzionera.

- Više puta sam ponovio i u svojim izjavama da nam je rečeno u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike da će se uzeti u obzir trenutno primanje - govori Trakić.

Jednokratna pomoć za penzionere će iznositi do 300 KM. Trakić je ranije za naš portal izjavio kako je u Zenici već određeno da ta pomoć iznosi 200 KM za domaćinstva penzionera koji ispune sve uvjete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.